bdf.brcko@gmail.com

U Luci Brčko puštena u rad nova dizalica finansirana sredstvima EU

U okviru obilježavanja 8. marta – Dana distrikta BiH, šef delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler i direktor JP “Luka“ Brčko Perica Josić danas su svečanim presijecanjem vrpce pustili u rad novu dizalica nosivosti 27 tona. Nova lučka dizalica i revitalizacija Luke Brčko finansirani su sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u visini od deset miliona eura te grantom Evropske unije u iznosu od tri miliona eura.

Gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić rekao je novinarima prilikom puštanja u rad nove lučke dizačice da su za ovaj projekt vezani interesi ne samo Brčko distrikta nego i Federacije BiH i Republike Srpske, pa i cijelog regiona te dodao da je nova dizalica poklon državi BiH.

-Ovo ima posebno značenje koje prevazilazi vrijednost projekta jer integriše prostor kako ekonomski tako i politički – istakao je Nišić i podsjetio na uspjehe koje je Distrikt napravio u posljednoj godini.

luka brcko dizalica

FOTO: Fena

Šef Delegacije Evropske unije u BiH ambasador Johann Sattler rekao je da je cilj ovog projekta ukazati na Zelenu tranziciju i prevoz robe riječnim putem te vraćanje značaja Luci Brčko koja radi na ovim poslovima duže od stotinu godina.

-Ne zaustavljamo se ovdje i u planu je projekt deminiranja desne obale rijeke Save od Gradiške do Brčkog koji je vrijedan oko osam miliona eura i očekujemo da bi se završetkom tog projekta obim poslovanja luke povećao za 25 posto – naglasio je ambasador Sattler, dodavši da je Brčko dio transevropske mreže koja sama po sebi povezuje glavne dijelove BiH sa EU.

Naessl: Ovaj projekat će donijeti velike i značajne promjene u smislu ekonomskih aspekata

Direktorica kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj za BiH Manuela Naessl izrazila je zadovoljstvo današnjim puštanjem u rad nove dizalice za koju je rekla da je jedan od najvećih projekata rekonstrukcije Luke Brčko.

-Ovaj projekat će donijeti velike i značajne promjene u smislu ekonomskih aspekata, kao i proširenje poslovanja i generalno približavanja BiH Evropskoj uniji – istakla je Naessl, naglašavajući da ovo nije kraj projekata koje finansire EBRD u Brčkom i navela projekt unapređenja vodosnabdijevanja u Distriktu.

luka brcko dizalica

FOTO: Fena

-Prvi pretovar očekujemo početkom aprila u Luci Brčko koji bi poslužio da ovo preduzeće zaživi u punom kapacitetu – najavila je.

Direktor JP “Luka“ Brčko Perica Josić tokom obraćanja zvanicama zahvalio je svima koji su doprinijeli da se na današnji dan pusti nova dizalica u rad, rekavši da je ovo istorijski dan za ovo preduzeće koje u posljednjih 50 godina nije imalo veću investiciju.

– Osim nabavke dizalice izgradili smo pristupne puteve, prugu, kao i lučki plato i smatram da je ovo motiv kako bi nastavili dalje i pružili našim komitentima što bolju uslugu. Luka će biti pokretač novog i većeg privrednog zamaha u Brčkom i BiH – istakao je Josić i podsjetio na novi projekt solarne elektrane na lučkim krovovima hangara jačine jednog megavata kako bi ovo preduzeće postalo energetski nezavisno.

On je za početak sljedećeg mjeseca najavio i prve pretovare dvije hiljade tona uglja čime bi se nova dizalica stavila u puni pogon.

Prema riječima Josića, prošle godine Luka Brčko pretovarila je oko 40 hiljada tona robe a ove godine očekuje da se obim posla umnogome poveća.

Svečanosti povodom puštanja u rad nove lučke dizalice pored lokalnih zvaničnika prisustvovali su i supervizor za Brčko Jonathan Mennuti, kao i ambasadori Kraljevine Norveške i Republike Slovenije u BiH.

 

 

Izvor: fokus.ba

Izdvojeno