bdf.brcko@gmail.com

Održana promocija knjige “Čitanka nematerijalne kulturne baštine“ autora Enesa Kujundžića

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Brčko sinoć je promovisana knjiga “Čitanka nematerijalne kulturne baštine“ autora Enesa Kujundžića.

U ovoj knjizi, u četiri naučno stručne discipline kao što su folkloristika, etnologija, etnografija i antropografija, objavljeni su brojni tekstovi koji se odnose na tradicijsku kulturu, odnosno narodne običaje i način života u prošlosti, sakupljeni iz različitih izvora, koji u najvećoj mjeri sadrže teme iz područja tradicijske kulture, ili narodnog života i običaja, onako kako su ih prepoznavali, dokumentovali i publikovali različiti autori unazad više od jednog stoljeća.

Prvo poglavlje ove knjige jednim dijelom nadilazi metodološki okvir zacrtan u pomenutoj UNESC-ovoj konvenciji kako bi se stekla što potpunija slika narodnog života i običaja na koje se, inače, sadržaj knjige odnosi.

„Radi se o onome što uobičajeno nazivamo tradicijskom kulturom, na način kako smo to mi razumjeli u našoj mladosti i prije međunarodnih dokumenata. Tu su uključene razne stvari od ambijenta u kojem čovjek živi, zatim do onoga što se naziva odnos čovjeka i univerzuma. Mi želimo kroz promociju da se fokusiramo na to šta je nama od naslijeđa ostalo, kako se prema njemu odnositi i da li možemo nešto uraditi da se ono dodatno istraži, predstavi javnosti i eventualno dovede u nastavne planove i programe u obrazovnom sistemu“, rekao je Enes Kujundžić, autor knjige “Čitanka nematerijalne kulturne baštine“.

Organizatori promocije kazali su da je promocija nastavak projekta prikupljanja nematerijalne baštine kako Brčkog tako i cijele BiH.

„Prije nekoliko godina Preporod je počeo sa realizacijom projekta „Nematerijalna kulturna baština“ i 2022. godine smo štampali zbornik radova sa 15 radova koje smo predstavili u maju iste godine. Nismo odustali od te ideje tako da je ova promocija nastavak istraživanja, prikupljanja pa i dokumentiranja nematerijalne baštine Brčkog i okoline“, dodao je Edin Jašarević, profesor bosanskog jezika i književnosti i predsjednik Skupštine Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Brčko.

Neka od njegovih djela jesu: „Sofra: Starinsko bosansko kulinarstvo iz kulturološke perspektive“, „Biblioteka na pragu trećeg milenija“, „Sarajevski sahan između Beča i Stambola: kulturološka perspektiva bošnjačke kulinarske baštine“, „“Sevdah kao ogledalo života“, “Sevdalinka i bošnjačka usmena poezija”, a iz njega su i brojni naučno-istraživački članci i drugi radovi.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Izdvojeno