bdf.brcko@gmail.com

KAKO FUNKCIONIRA BRČANSKA VLAST NA ČELU SA GRADONAČELNIKOM NIŠIĆEM

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Uoči godišnjice osnivanja Brčko distrikta BiH gospodin Konaković, slavodobitno za medije izjavljuje da je vladajuća garnitura na državnom nivou upostavila dobre odnose koje karakterišu principi tolerancije i kompromisa koji su garant opšteg napretka.
Interesantno, gotovo istim riječima to izjavljuje i predsjednik brčanske Skupštine, gospodin Milić, karakterizirajući političku atmosferu u brčanskoj vladajućoj većini riječima tolerancije i kompromisa.
Šta u praksi znači politička tolerancija i kompromis brčanske vlasti u Brčko distriktu najbolje ilustrira vladavina aktuelnog gradonačelnik dr. Zijada Nišića, u čijem mandatu se dešavaju gotovo nevjerovatne stvari, kojima se, prije svega, ponižavaju Bošnjaci.
Tako mandat gradonačelnika Nišića, pored ostalog, najbolje ilustrira posljednji raspisani konkurs za prijem radnika u Odjeljenju za obrazovanje. Pomenutim konkursom raspisano je 28 pozicija za prijem nastavnog osoblja na neodređeno vrijeme. Formirane su i komisije za realizaciju istog. Po Statutu Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, član 20 sastav komisija treba da odražava sastav stanovništva.
Kada gospodin Zijad Nišić predvodi vlast taj sastav komisija za prijem nastavnog osoblja izgleda na sljedeći način:
– Za prijem 23 nastavnika komisija je sastavljena od po 3 Srbina, 1 Hrvata, 1 Bošnjak
– Za prijem 4 nastavnika komisija je sastavljena od po 2 Srbina, 1 Hrvata, 2 Bošnjaka
– Za prijem 2 nastavnika komisija je sastavljena od po 1 Srbin, 1 Hrvata, 3 Bošnjaka
Za prijem radnika na određeno vrijeme:
– Za prijem 10 radnika komisiju čine od po 3 Srbina, 1 Hrvat, 1 Bošnjak
– Za prijem 14 radnika komisiju čine od po 2 Srbina, 1 Hrvat, 2 Bošnjaka,
Dakle, nacionalni sastav komisija za prijem radnika u Odjeljenju za obrazovanje izražava omjer otprilike 3 Srbina, 1 Bošnjak i 1 Hrvat, mada bi shodno Statutu Brčko Distrikta BiH i popisu stanovništva iz 2013. godine trebalo da bude obrnuto. Na osnovu ovakvog nacionalnog sastava komisija, očekivati je da će sličan omjer biti i kod prijema nastavnog osoblja.
A sve to mirno sa osmijehom, slikajući se kad god mu se ukaže prilika, posmatra gradonačelnik Nišić, kao da ga se to uopšte ne tiče. Tako u Brčko Distriktu BiH, kao i u cijeloj BiH funkcioniraju principi tolerancije i kompromisa, kojima se hvale Konaković i Milić, a koje najbolje ilustrira svojim postupcima brčanski gradonačelnik Zijad Nišić. I kada pomislimo da ne može gore, gospodin Zijad Nišić nas uvijek iznenadi…

SDA Brčko Distrikta BiH

Izdvojeno