bdf.brcko@gmail.com

Već tri godine tri vatrogasna doma u Brčkom čekaju otvaranje

Našoj redakciji obratili su se učenici JU Poljoprivredne i medicinske škole sa željom da predstave problem koji obrađuju za projekat “Ja, građanin”. 

Njihovo obraćanje prenosimo u cjelosti:

Kao učenici JU Poljoprivredne i medicinske škole, smjer farmaceutski tehničar, željeli bismo građane Brčko Distrikta bolje upoznati sa temom koju smo izabrali za projekat: “Ja, građanin”.

Naziv naše teme jeste: “Disfunkcionalni vatrogasni domovi”.

Na području Brčko Distrikta nalaze se četiri vatrogasna doma, od kojih tri nisu u funkciji. Jedini funkcionalan dom nalazi se na području centra grada Brčko Distrikta.

Ostala tri doma trebala su da krenu sa radom u toku 2021. godine i nalaze se na području MZ Sandići, MZ Bijela i MZ Maoča.

Skupljajući informacije, došli smo do niza podataka koji su nas ostavili u nevjerici.

Jedan od tih podataka jeste da je početkom 2024. godine došlo do požara na području MZ Maoča, naselje Prutače, gdje je izgorila kuća nedaleko od mjesta vatrogasnog doma koji nije u funkciji.

Izgorio je krov, gornja etaža objekta, kao i sve stvari koje su se nalazile u objektu, čija je vrijednost prema procjenama vlasnika iznosila oko 60 hiljada KM.

Prema informacijama brčanska vatrogasna jedinica došla je na mjesto požara za 27 minuta ali tada je već bilo kasno.

Članovi vatrogasnog doma nisu htjeli da razgovaraju sa nama na ovu temu.

Naš cilj jeste da osvjestimo građane o važnosti ovog problema, te da zajedno sa njima utičemo na vlast i osposobimo vatrogasne domove da izvršavaju njihove funkcije.

Ovaj problem se tiče svakog građanina Brčko Distrikta.

Jedna vatrogasna stanica nije dovoljna za čitav Distrikt!

Svaki minut kada nas zadesi požar je bitan, a neki mogu biti i od životne važnosti!

Stoga smo mi odlučili da se pozabavimo ovim pitanjem i da ga nakon svih ovih godina pokušamo konačno rješiti, kako bi svako imao priliku dobiti pomoć prilikom nesreće, bez da izgubi sve što ima zbog nemarnosti drugih.

Koliko još ljudi treba da izgubi krov nad glavom da bi krenuo da se rješava ovaj problem?

 

 

Izvor: nula 49

Izdvojeno