bdf.brcko@gmail.com

Milić: Uprkos svim izazovima Distrikt sačuvao političku stabilnost

Brčko distrikt je uprkos svim izazovima sačuvao političku stabilnost i efikasnost institucija, rekao je Srni predsjednik brčanske Skupštine Siniša Milić, povodom 24 godine od uspostavljanja Distrikta.

“S obzirom na genezu nastanka, jasno je da je Brčko distrikt projekat koji treba da podržati, a ne na bilo koji način dovodi u pitanje dvoentitetsku konstrukciju BiH”, rekao je Milić.

On je ukazao da je od ključne važnosti da se ukupna pozicija Brčko distrikta ne interpretira na pogrešan način.

“Brčko distrikt jeste i kondominijum dva entiteta i kao takav mjesto kompromisa i saradnje Republike Srpske i Federacije BiH i zajedničkih institucija BiH. Smatram da mi svoje partnere za sve što nam treba prirodno moramo tražiti, prije svega, na prostorima BiH, i u Sarajevu i u Banjaluci, pa tek onda na nekoj drugoj strani”, rekao je Milić.

On je ocijenio da bi ova godina mogla biti istorijska u smislu razvoja Brčko distrikta, budući da kapitalni budžet za 2024. godinu iznosi rekordnih 120 miliona KM.

Milić je podsjetio i da je pozitivna politička klima utucala na jednoglasno usvajanje budžeta za ovu godinu.

“Ono što je posebno važno jeste da je bezbjednost na prostoru Distrikta, zahvaljujući profesionalnom djelovanju policije, na izuzetnom nivou”, zaključio je Milić.

U Brčkom će sutra svečanom akademijom biti obilježen Dan distrikta i 24 godine od njegovog uspostavljanja kao kondominijum dva entiteta, ali sa vlastitim institucijama.

Distrikt je zvanično uspostavljen 8. marta 2000. godine, godinu dana poslije konačne odluke međunarodne arbitraže za Brčko koja je bila predmet međuentitetskog spora nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Iz Skupštine Brčko distrikta najavljeno je da će svečana akademija biti održana u Domu kulture od 13.00 časova.

 

 

(srna)

Izdvojeno