bdf.brcko@gmail.com

CVJETAJU LI TULIPANI U DISTRIKTU KAO U HRVATSKOJ: Kuda idu pare za podsticaj u poljoprivredi Brčko Distrikta BiH

Republiku Hrvatsku zadnjih dana trese „Tulipanska afera“ koja je povezana sa podsticajima iz EU fondova u poljoprivrednoj proizvodnji. Bizarnije da ne može bizarnije biti, jer je u centru pažnje bivši ministar poljoprivrede u Vladi RH. Sve bi se to sigurno popeglalo da nije bilo Ureda evropskog javnog tužitelja.

Ali kave to veze ima sa našim distriktom?

Pitam se da li bi po pitanju podsticaja u poljoprivredi, koje dijeli Vlada Brčko distrikta BiH, posla imao gore pomenuti Ured. Jer uzmemo li u obzir od kada je Vlada Brčko Distrikta BiH počela dijeliti podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, a to je bilo negdje oko 2010. godine, kada je isti iznosio oko 7. 000 000,00 KM, pa sve do prošle godine kada je za podsticaje izdvojeno oko 18. 000 000,00 KM. Uporedimo li budžete općine Bijeljina i Brčko distrikt BiH, a isto tako uporedimo li njihove pijace sve će nam se lako kazati.

Do sada je Vlada Brčko Distrikta BiH za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji izdvojila oko 170.000 000,00 KM, da dobro ste pročitali oko 170 miliona KM. Da li su podsticaji urodili plodom možete vidjeti golim okom na bilo kojem dijelu Distrikta: neuređeni i neodržavani voćnjaci koje probajte uporediti sa onim u Gradačcu, ja sam probao i nije mi pošlo za rukom. Ukoliko imate priliku da posjetite ruralne dijelove Distrikta vidjet će te da tu nema ljudi, kamo li životinja, da tu nema oranica nego sama ambrozija. Kakvi su to podsticaji, kome se dodjeljuju,  ko ih kontroliše i kakve koristi od svega toga imamo mi porezni obveznici.

Zašto mi koji živimo u gradu nemamo podsticaje. Znači ako nemamo zemlje nema ni podsticaja, a ako imaš zemlju dobit ćeš podsticaj bez obzire na učinke tog podsticaja. Onaj ko dijeli i onaj ko prima su veliki politički saveznici od čije koalicije najmanje koristi imaju oni koji žive u gradu.

Umjesto da imamo jeftiniju pijacu, kod nas je suprotno. Dijelimo tolike pare za podsticaj pa valjda i mi građani čije se pare dijele trebamo nešto dobiti:  npr. jeftinije povrće, voće, mesne proizvode i dr. Niti su jeftiniji niti ih ima i ako ih ima cijene su samo za one sa izuzetno dubokim džepom.

Šta na kraju reći, nego da je ovo sve sumnjivo, te iz tog razloga pozivamo nekoga slično onom iz Ureda evropskog javnog tužitelja da provjeri da li i u Brčko distriktu BiH ima Tulipana.

 

T. H. E.

Izdvojeno