bdf.brcko@gmail.com

Rusija posle Navaljnog

Bilo da je znao da će biti uhapšen, ali je pogrešno računao da će preživeti, ili da nije znao i pogrešno računao na Putinovu slabost i kukavičluk, to je bila krupna greška.

Drugo, smrt Navaljnog je strateški neuspeh pokušaja mnogih globalnih lidera i umerenog dela ruske elite da deeskaliraju sukob između Kremlja i zapada i deradikalizuju Putinovu Rusiju, u nadi da će postići mir u Ukrajini. Smrt Navaljnog je radikalizovala ambicije, nezadovoljstva i apetite za osvetom na obe strane.

Nekoliko dana nakon njegove smrti, udovica Navaljnog, Julija Navaljnaja, izjavila je da će nastaviti delo svog muža. Bila je čvrsta i elokventna kao i on, ali je istakla jedan princip koji je on retko pominjao: osvetu. Rekla je i da tačno zna zašto je Navaljni ubijen i da će to uskoro otkriti.

Uprkos mnogim ranijim pokušajima ubistva, postojao je osećaj da vlasti održavaju Navaljnog u životu kao taoca. Činjenica da su ga ubili vrlo je loš znak, koji pokazuje odlučnost Kremlja da vodi rat protiv Ukrajine i zapada do kraja, šta god to značilo za njih – ili za svet.

Treće, smrt Navaljnog je tehnički neuspeh pregovora o razmeni zatvorenika. Mesecima se pričalo da su takvi pregovori u toku i da se u njima često pominjao Navaljni. Ako su se takvi pregovori vodili, jasno je da je u arktički logor prebačen i tamo ubijen, ili ostavljen da umre, zato što su propali.

Četvrto, smrt Navaljnog označava politički neuspeh moskovskih mirnih protesta 2011. i 2012. Predvođeni Navaljnim, protesti su iznenadili Moskvu i izazvali vidljivu paniku u Kremlju. Mlađi Moskovljani pamte ove proteste kao najvišu manifestaciju ruske demokratske nade i dostojanstva. Tragično je što mnogi od njih sada o tim danima verovatno razmišljaju iz relativne sigurnosti dalekih obala. Od tog građanskog protesta u Moskvi nije ostao ni trag.

Ništa od toga, međutim, ne znači da su periferni regioni Ruske Federacije podjednako razočarani i depolitizovani. Od Dagestana do Habarovska, od Arhangelska do Baškortostana, novi talas previranja u Rusiji stiže iz provincija. Nekadašnji pokretač i avangarda otpora protiv Putina, Moskva se pretvorila u njegovog uplašenog, nepoverljivog podanika. Svako ko izučava savremenu Rusiju razume da je Moskva koren novog imperijalizma i njegov jedinstveni korisnik. Nadam se da je i Navaljni to znao – imao je mnogo vremena za takve misli.

Prospect Magazine, 22.02.2024.

Prevela Milica Jovanović

Peščanik.net, 02.03.2024.

Izdvojeno