Lavina komentara i prijetnji putem društvenih mreža proteklih nekoliko dana stigla je na račun Franje Šarčevića, urednika portala Prometej i docenta na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Putem društvene mreže X Šarčević je prokomentirao fotografiju gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić s dječakom u uniformi i zelenom beretkom na glavi. Tada je naveo kako je prema njegovom mišljenju ovo simbol samo jednog poremećenog društva u kojem se BiH nalazi.

– Takva fotografija kojom se na Dan nezavisnosti pohvalila socijaldemokratska gradonačelnica Sarajeva, koja dolazi iz nominalno lijeve i najprogresivnije partije ovdje, pa ipak šalje takve militantske poruke i zloupotrebljava dijete, po meni je simbol jednog poremećenog društva. Rekao sam da se bojim da takvom društvu više niko ne može pomoći – navedeno je bilo u objavi Šarčevića 1. marta.

No, nakon ove objave uslijedilo je niz negativnih komentara, prijetnji ali i uvreda na njegov račun.

– Ovo je profesor na PMF. On predaje našoj djeci. Njemu smeta što svaki Bošnjak i Bošnjakinja moraju da njeguju. E što si bio profesor, bio si. Dolazim profesore – samo je jedna od prijetnji koje je uputio Admir Mujanović, vijećnik Općinskog vijeća Općine Hadžići.

U izjavi za N1 Šarčević je kazao da se ne osjeća sigurno nakon prijetnji te da je MUP-u Kantona Sarajevo i zvanično podnio prijave, navodeći da će odgovorni sada policiji morati objasniti prijetnje. S obzirom da nije prvi put na meti online nasilja i govora mržnje, Šarčević je odlučio napustiti BiH.

– Osjećam se uznemireno i to me konstantno prati u različitim segmentima mog života. Umoran sam od toga da objašnjavam razlog svog postojanja i svoje elementarne, moralne činjenice. Ne želim da moja djeca odrastaju u ovakvom društvu. Odlučan sam da odem iz BiH – zaključio je.

 

Izvor: N1