bdf.brcko@gmail.com

Predstavnici Saveza mjesnih zajednica Brčkog traže hitan sastanak sa čelnicima izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta

Predstavnici Saveza mjesnih zajednica sjeverno-zapadnog dijela Distrikta održali su novi sastanak na kom su analizirani rezultati dosadašnjeg rada, te utvrđeni prioritetni zadaci za naredni period.

„Zadovoljni smo učinjenim po našim zahtjevima u pogledu osvjetljavanja glavne staze kroz Spomen kosturnicu kod Gradskog stadiona, što je jako važno zbog učenika koji pohađaju Treću osnovnu i srednju Tehničku školu, naročito u večernjim satima”,  rekao je koordinator Saveza predsjednik MZ “Mujkići” Mustafa Memović, dodavši da će se u narednom periodu Savez baviti pitanjima Centra za savremenu preradu otpada, odnosno lokalitetom Kladje, kao i potrebom hitnog određivanja naziva ulica i zaseoka koji su formirani naročito u ruralnom dijelu Distrikta.

Prioritet nad prioritetima za naredni period je i usvojeni zaključak po kojem Savez traži sastanak sa čelnicima Distrikta jer su nezadovoljni postavljanjem Centra za preradu otpada na lokalitetu Kladje.

„Mi smo trenutno sačinili peticiju koju je do ovog momenta potpisalo preko 1.000 ljudi, u kojoj se zahtjeva odustajanje od aktivnosti na ovoj lokaciji, a u potpisima nam se pridružuje veliki broj stanovnika Distrikta“, naglasio je Juro Ivaković predsjednik MZ “Donji Rahić”, ističući da je u ovom kontekstu izuzetno važan sastanak koji Savez traži sa čelnicima brčanske izvršne i zakonodavne vlasti.

Takođe je zaključak sastanka da je po hitnom postupku neophodno odrediti nazive ulica, koje su odavno formirane posebno u ruralnom dijelu Distrikta. Primjer problema u ovom kontekstu navodi domaćin sastanka predsjednica MZ Plazulje Vesna Arsenić.

„Konkretno mi na području mjesne zajednice “Plazulje” imamo problem jer praktično su formirana dva nova zaseoka, a brojeve na kućama imaju samo one koje su napravljene prije posljednjeg rata“, naglašava Arsenić, nastavljajući da dodatni problem predstavlja i činjenica da se u Poreskoj upravi Distrikta stanovnici vode na adresi „Plazuljska“, a to je ulica koja uopšte nije na teritoriji ove mjesne zajednice.

Slavko Stjepanović predsjednik MZ “Krepšić II” apsolutno podržava rad Saveza i provođenje svih njegovih odluka.

„Istakao sam na sastanku da mi u Krepšiću nemamo adekvatno autobusko stajalište u smjeru ka Lončarima, pa se autobus zaustavi se pola na trotoaru, a pola na samoj kolovoznoj traci. Time se direktno ugrožavaju životi svih koji izlaze iz autobusa, što je posebno opasno za najmlađe, odnosno djecu“, naglasio je Stjepanović.

Savez mjesnih zajednica je sa prvobitnih 12 članica, od jučer proširen na 17,  a dogovoreno je da uz praćenje realizacije utvrđenih zaključaka novi, četvrti sastanak po redu, bude održan u MZ “Ivici”, najkasnije za mjesec dana.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Izdvojeno