bdf.brcko@gmail.com

NA DANAŠNJI DAN BRČKO DOBILO STATUS DISTRIKTA BIH

Na današnji dan – 5. mart 1999. Odlukom Međunarodnog arbitražnog tribunala grad Brčko dobio status distrikta pod suverenitetom BiH, što je izazvalo oštre proteste u Republici Srpskoj.

Brčko distrikt je službeno osnovan 8. marta 2000, godinu nakon međunarodne arbitracije za Brčko i formiran na cijeloj teritoriji bivše općine Brčko. Tokom rata u Bosni i Hercegovini oko 48% teritorije općine, kao i sam grad Brčko, bilo je pod kontrolom Vojske Republike Srpske, a ostatak pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Po Statutu Brčko distrikta BiH, kojeg je proglasio Robert W. Farrand – prvi supervizor za Brčko, jedinstvena je upravna jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom Bosne i Hercegovine. Ima vlastitu multietničku upravu, policiju i pravosuđe. Demilitarizirano je područje i pruža sve potrebne slobode svojim građanima. Distrikt nema drugu zastavu ili grb osim zastave i grba Bosne i Hercegovine. Latinično i ćirilično pismo, te bošnjačkihrvatski i srpski ravnopravni su u upotrebi za sve svrhe.

Danas se pitamo da li smo od Distritka dobili ono što smo očekivali ili je Distritk samo jedno  u nizu bosanskih potemkinovih sela ili narodski rečeno jedno veliko razočarenje. Šta mislite vi građani Brčko Distrikta BiH?

Izdvojeno