bdf.brcko@gmail.com

Tražimo pojašnjenje zašto je svečanoj koloni vozila u povodu Dana nezavisnosti BiH zabranjen prolazak kroz Brčko?

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

U povodu najavljenog i od brčanske policije odobrenog defilea kroz Brčko od strane Bosanske narodne stranke Sanina Muse povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Brčko Distriktu BiH, koji je brčanska policija spriječila i preusmjerila kolonu van grada, te informacija da su tu kolonu neprijateljski raspoloženi čekali predstavnici srpskih boračkih udruženja ispred spomenika „Srpskim braniocima Brčko“ želimo saopšti sljedeće:

Smatramo da svaki dolazak bilo kojeg udruženja, bilo kojim povodom, mimo protokola brčanskih organizatora na prostore Brčko Distrikta BiH, nije poželjan. Stoga smatramo da i najavljeni i odobreni dolazak Bosanske narodne stranke sa Saninom Musom u Brčko mimo koordinacije sa lokalnim organizacijama i pored toga što je najavljen i što je nosio poruku mira nije dobra praksa u ova teška vremena.

No, ono što nas posebno zabrinjava je što je brčanska Policija nasilno spriječila prolazak svečane kolone vozila u povodu Dana nezavisnosti BiH kroz Brčko, koji je najavljen i odobren, a da tim povodom predstavnici brčanske Policije nisu dali bilo kakvo javno obrazloženje.

Bilo je za očekivati da će aktualni gradonačelnik gospodin Zijad Nišić zatražiti obrazloženje od Policije i o tome obavijesti javnost koja je zasigurno, bar jednim dijelom, frustrirana, zbog ove nenadane i nenajavljene i neobrazložene zabrane.

Želimo podsjetiti da je ne tako davno ruska grupa Noćni vukovi prolazila kroz Brčko mnogo spornijim povodima, i to u pratnji policije, što je zasigurno uznemirilo mnoge građane Distrikta, ali ni jedno bošnjačko udruženje tim povodom nije reagovalo, niti je Policija zabranila taj prolazak.

Treba podsjetiti da se svake godine u Distriktu obilježava neustavni Dan RS, uz učešće čelnika Distrikta, i uz prisustvo policijskih postrojbi iz entiteta RS, a da ni jedno od brčanskih udruženja nije regovalo, niti su to učinile pravosudne institucije i Policija.

Treba li to da znači da Bošnjaci u Brčko Distriktu i obilježavanje legalnih državnih praznika u Brčko Distriktu imaju status drugoga reda, tako da ih razna srpska udruženja i brčanska Policija mogu zabraniti, bez javnog obrazloženja.

Stoga tražimo od brčanske Policije i drugih nadležnih institucija da što prije daju javno argumentirano obrazloženje zašto je zabranjen najavljen i odobren prolazak svečane kolone vozila kroz centar Brčkog u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.

Što se tiče bošnjačkih predstavnika u vlasti na čelu sa marionetom od gradonačenika gospodinom Nišićem da, ako su slatko prigrlili vlast, prigrle i obaveze koje iz toga proizlaze u odbrani časti, dostojanstva i ravnopravnosti Bošnjaka i njihovog prava da obilježavaju državne praznike u Brčko Distriktu BiH.

 

SDA Brčko Distrikta BiH

Izdvojeno