bdf.brcko@gmail.com

Brčak Petar Đokić izjavio da je najava defilea u Brčkom gruba provokacija?

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da najavljeni defile Bošnjaka u Brčkom povodom 1. marta predstavlja grubu provokaciju i udar na stabilnost u distriktu.

Đokić je napomenuo da 1. mart izaziva vrlo ružna osjećanja kod Srba, a da je Brčko distrikt zasnovan na ideji tolerancije i suživota tri naroda, te da zbog toga najavljeni defile predstavlja “udar na stabilnost života”. On smatra da je odluka o organizovanju defilea u Brčkom jako štetan i pogrešan politički čin “bez obzira od koga je došao, ko ga podstiče i ko će ga organizovati”.

Udruženja veterana specijalnih jedinica Vojske Republike Srpske /VRS/ poručilo je juče da očekuju da policija zabrani defile u Brčkom 1. marta jer bi dolazak sa obilježjima takozvane Armije BiH ugrozio međunacionalne odnose u gradu.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRЈ. Srbi u Republici Srpskoj 1. mart pamte po ubistvu srpskog svata u Sarajevu, što je bio i okidač za početak ratnih sukoba.

 

(rtrs) Share on Facebook

Izdvojeno