bdf.brcko@gmail.com

Veterani Vojske RS očekuju da policija zabrani defile u Brčkom u povodu 1. marta Dana neovisnosti BiH

Kako prenose mnogi mediji Udruženja veterana specijalnih jedinica Vojske Republike Srpske javno su se oglasili saopštenjem u kojem kažu da “očekuju da policija zabrani defile u Brčkom 1. marta jer bi dolazak sa obilježjima takozvane Armije BiH ugrozio međunacionalne odnose u gradu.

Udruženja veterana specijalnih jedinica Vojske Republike Srpske očekuju da policija zabrani defile u Brčkom 1. marta jer bi dolazak sa obilježjima takozvane Armije BiH ugrozio međunacionalne odnose u gradu.

Veterani navode da su zabrinuti zbog dolaska defilea u Brčko povodom 1. marta, praznika u Federaciji BiH /FBiH/ koji Republika Srpska ne priznaje, ali da ih još više brine činjenica da je na čelu defilea Sanin Musa, pripadnik odreda “El Mudžahid” za koga se sumnja da je počinio monstruozne zločine nad Srbima u Vozući.

Prateći društvene mreže i komentare, veterani ocjenjuju da se spremaju provokacije ratnim zastavama i obilježjima takozvane Armije BiH i da u Brčko dolaze puni mržnje.”

Iz svega gore navedenog može se izvesti samo jedan zaključak da je u Brčko Distriktu BiH normalo, legalno i legitimno obilježavati neustavni dan Republike Srpske, a da je nenormalno, nelegalno i nelegitimno obilježavat dan kada je po međunarodnim standardima proveden referendum o nezavisnosti BiH jer se Dan neavisnosti javno osporava, dok se obilježavanje nestavnog Dana RS niko jano ne osporava u Distriktu.

Da razlike postoje, toga smo svjesni i te razlike treba respektirati. Ali da se ovako te razlike kvalificiraju i da na sve to čute oni nosioci vlasti koji, navodno, najčešće stranački, obilježavaju 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH je više nego ponižavajuće. Probosanski nosioci vlasti u Distriktu trebali bi, po uzoru na probosanske članove Predsjedništva BiH, organizovati javni prijem ispred institucija Brčko Distrikta koje predstavljaju i biti pokrovitelji akademije u povodu Dana državnosti. No, oni to godinama ne rade jer se boje da će izgubiti koalicioni potencijal i tako i svoje privilegije čime potvrđuju da im je lična korist ispred državnih interesa.

 

BF

 

Izdvojeno