bdf.brcko@gmail.com

Gradonačelnik predstavio Program obilježavanja 24 godine Brčko distrikta BiH

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić na današnjoj konferenciji za medije predstavio je Program obilježavanja 24 godine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Nišić kazao je da se radi o bogatom sadržaju s brojnim kulturnim, umjetničkim, historijskim, tradicijskim i drugim prezentacijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, s dosta sportskih događaja na lokalnom i državnom nivou i međunarodnih takmičenja.

„To će zapravo biti jedna rekapitulacija sveukupnog razvoja Brčko distrikta BiH u 24 godine, analiza svih uspjeha u Distriktu. Očekuje se prisustvo brojnih međunarodnih zvaničnika, zvaničnika s viših nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini i Brčko distrikta BiH. Ovo će biti prilika da Brčko distrikt BiH predstavimo kao lokalnu zajednicu gdje je u punom značenju implementirana multietničnost, razumijevanje, uvažavanje i povjerenje među njenim građanima. Prezentirat ćemo rezultate u oblasti ekonomije, političke stabilnosti i demokratije. Međunarodnom danu žena će biti posvećeni posebni sadržaji kroz koje ćemo nastojati promovirati ulogu žene u društvu, porodici i u politici i nastojat ćemo ukloniti takozvani stakleni strop nad njihovim interesima i pravima“, kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je istakao da se nada da će građani Brčko distrikta BiH biti zadovoljni repertoarom sadržaja.

„Brčko treba predstaviti kao jednu zajednicu koja je model za cijelu Bosnu i Hercegovinu, mjesto ugodnog života gdje svi građani mogu ostvariti svoje interese i prava. Ovo je jedan primjer kako treba da izgleda Bosna i Hercegovina“, naveo je gradonačelnik.

On je istakao nekoliko događaja u okviru obilježavanja 24 godine Brčko distrikta BiH, i to: ‘Puštanje u rad nove dizalice u Luci Brčko, ‘Svečana akademija’, ‘Međunarodni turnir u rukometu’, ‘Priroda i prijateljstvo – Susret planinara s obje strane Save’, ‘Koncert učenika Osnovne muzičke škole’, ‘Izbor sportiste godine’, ‘Međunarodni turnir u sjedećoj odbojci’, konferencija ‘Lideri sutrašnjice’, ‘Promocija starih jela i rukotvorina’, ‘Festival muzike Dječija mašta može svašta’ i ‘Izložba dječijih radova’.

Za kraj je pozvao i građane Brčko distrikta BiH na ‘Koncert narodne muzike Halid Bešlić’ koji će se održati na Trgu mladih 5. marta 2024. godine u 20.00 sati.

Zvaničan program obilježavanja 24 godine Brčko distrikta BiH možete preuzeti na sljedećem linku: http://vlada.bdcentral.net/data/baneri/2024-02-27-Program_obiljezavanja__24._godisnjice_BD_BiH-Ba.pdf

 

 

 

Izdvojeno