bdf.brcko@gmail.com

Episkop Fotije u Brčkom

Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije služio je juče, u Nedelju mitara i fariseja, 25. februara, svetu arhijerejsku Liturgiju u brčanskom naselju Meraje (parohija kolobarsko-grbavička).

Parohijani predvođeni svojim sveštenicima, na čelu sa protojerejem-stavroforom Predragom Ćirkovićem, starješinom hrama svete velikomučenice Nedelje, su i pored kišovitog vremena u velikom broju dočekali Prvojerarha naše eparhije, vladiku Fotija riječima dobrodošlice i molbom da se pominje u svojim molitvama vjerni narod kolubarsko-grbavičkih parohija.

U toku svete Liturgije na mjestu na kojem to kanoni i propisuju, vjeroučitelj Dušan Marjanović iz Donjeg Žabara je rukom Preosvećenog vladike Fotija rukopoložen u svešteni čin đakona.

Nakon što je pročitana zaamvona molitva, episkop Fotije je osveštao završeni freskopis u hramu koji je rad freskopisca Gorana Pešića iz Čačka.

Po završetku čina osvećenja episkop Fotije se obratio vjernom narodu bogonadahnutom besjedom, a novorukopoloženom đakonu Dušanu čestitao svešteni čin đakona rekavši da je rukopoloženje uvijek radostan dan za Crkvu jer dobija novog člana klira koji će zajedno sa sveštenicima raditi na Njivi Gospodnjoj, prouznoseći jektenije i molitve.

Na kraju sabranja crkvena opština je upriličila trpezu ljubavi za sve prisutne.

 

 

Izvor: nula 49

Izdvojeno