bdf.brcko@gmail.com

Medžlis Islamske zajednice Brčko: Zbog laži i klevete u prilogu FTV zatražit ćemo pravnu zaštitu

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Brčko danas je najavio da će zbog laži i klevete koje su o ovome medžlisu iznesene u prilogu Federalne televizije (FTV) zaštitu zatražiti kod nadležnih sudskih instanci.

Ovakva rekacija Medžlisa uslijedila je nakon priloga objavljenog na Federalnoj televiziji u Centralnom dnevniku 25. 2. 2024. godine, a koji se odnosi na proces primjene Pravilnika o članstvu i članarini u Brčkom.

Ističe se da prilog obiluje netačnim informacijama i proizvoljnim komentarima.

– Neshvatljivo je  da tako ozbiljna medijska kuća, kakva je FTV, uzima za saučesnike i sačinjava informaciju na osnovu njihovog iskaza, osobe koje su spremne iznijeti nedvosmislenu laž i klevetu, a da se prethodno nisu potrudili provjeriti istinitost tih tvrdnji. Eklatantan primjer za navedeno je izrečena  laž i neistina da su predstavnici Medžlisa kazali jednom od učesnika ovog priloga kako ćemo im “zatvoriti džamiju” – kaže se u saopćenju.

Također, neshvatljivim ocjenjuju i mogućnost da tako nešto izjavi neko od rukovodećih osoba u Medžlisu, jer je Islamska zajednica ona institucija koja se najviše brine da nijedna džamija ne bude zatvorena, da svaka ima imama i da kroz svaku našu džamiju cirkuliše duhovni i vjerski život.

– Najbolji svjedok tome je veliki napor Islamske zajednice da se obnove džamije i opstanu džemati u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, koji često broje tek nekoliko desetina članova – navodi se u saopćenju.

Iz Medžlisa Brčko pojašnjavaju kako spomenuti učesnik u prilogu FTV nije tražio sastanak i nije se sastao ni sa jednim članom rukovodstva Medžlisa (Kolegij medžlisa), te da, prema zdravorazumskom rasuđivanju, nije mogao ni dobiti takvu njihovu izjavu.

– Istina je samo da je dotični dolazio u Medžlis u terminu kojeg je on sam odabrao, bez najave svog dolaska i bez ikakvog kontakta sa nekim od članova rukovodstva ove institucije. Obavještavamo javnost da ćemo, zbog ljage koja je nanesena rukovodstvu ovog medžlisa, Islamskoj zajednici kao instituciji, a u cilju demontiranja ove laži i klevete, svoje pravo potražiti kod nadležnih sudskih instanci – kaže se u saopćenju.

(Preporod.info)

Izdvojeno