bdf.brcko@gmail.com

NA TRIBINI SDA U BRČKOM ŠEFIK DŽAFEROVIĆ PORUČIO “ODLUKA O NEZAVISNOSTI BIH JE ODLUKA O NAŠOJ SLOBODI”

Džaferović je, govoreći o referendumu o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kazao da su za taj događaj zaslužni svi bosanskohercegovački političari, ali da je vodeća snaga bila SDA i rahmetli predsjednik Alija Izetbegović.

“Nezavisnost BiH je čista kao suza. Odluka je donesena na osnovu Ustava RBiH, Ustava tadašnje države i međunarodnog prava. Niko ozbiljan ne može ništa tome prigovoriti. Moglo se pretpostaviti šta će uslijediti, ali naša odluka o nezavisnosti naše domovine je bila odluka o našoj slobodi”, poručio je Džaferović, saopćeno je iz SDA.

Dodao je da je teško pronaći državu u kojoj su takve odluke donesene uz tako veliku podršku građana.

“BiH je odmah priznata od SAD-a i EU-a. BiH je 22. maja 1992. postala subjekt međunarodnog prava. Nakon pet vijekova je postala samostalna i nezavisna. To je epohalno postignuće. Generacija na čelu sa rahmetli predsjednikom Alijom Izetbegovićem je zaslužna za to”, izjavio je Džaferović.

Odluka o nezavisnosti je, poručio je, u kamen uklesana i niko je nikada, osim Uzvišenog Stvoritelja, ne može promijeniti.

“Hvala svim braniocima BiH. Da nije bilo njih, BiH ne bi bila odbranjena”, kazao je Džaferović.

 

Za Vladu Republike Bosne i Hercegovine je istaknuo da je bila jedina legalna vlast u BiH za vrijeme agresije, što je, uz veličanstvenu odbranu, sačuvalo državu.
“Kada pogledate Dejtonski mirovni sporazum, njegova prva odredba je kontinuitet Republike BiH”, izjavio je Džaferović.

U BiH su, kako je dodao, nakon Dejtona izgrađene brojne institucije i država je stavljena na tračnice puta u NATO i EU, a vodeća snaga u tom procesu je bila SDA.

“Izgradili smo BiH i nastavit ćemo je graditi. Danas se suočavamo sa brutalnim udarima na suverenitet i sa ozbiljnim prijetnjama teritorijalnom integritetu BiH. Ali oni koji to pokušavaju nikada u tome neće uspjeti. Mnogo su veći igrači to pokušavali, pa su završili u Hagu. BiH je gromada, a oni običan kamenčić koji u nju udara”, poručio je član Predsjedništva SDA.

Govoreći o aktuelnom političkom trenutku, Džaferović je kazao da bi volio da ima više jedinstva među vodećim probosanskim političkim snagama. U tom kontekstu je podsjetio na pozive SDA na formiranje snažnog probosanskog političkog bloka.

“Kao jak blok bi bili u stanju da se uspješno nosimo sa svim prijetnjama i udarima. Trojka neće i nije htjela pristati na to. Šta su sada postigli? Od nas kao ponosnog naroda, a pod tim mislim na sve ljude koji vole BiH, napravljeni su politički kusuri. Doveli su nas u situaciju da se po prvi put desilo da u nekom sporazumu učestvuje neka probosanska snaga, da prihvati taj sporazum i da ih strane ambasade spriječe u tome. I oni takvi nas predstavljaju. Nakon 2026. nas više nikada neće predstavljati”, kazao je Džaferović.
BiH će, dodao je, biti uređena multietnička država u kojoj će svaki njen građanin biti ravnopravan, a država će biti članica EU-a i NATO-a.

Odgovarajući na pitanja prisutnih, Džaferović je ukazao na trenutni potpuni zastoj na NATO putu BiH, s obzirom na to da aktuelna vlast još uvijek nije usvojila Program reformi za prošlu godinu.

Govoreći o Zakonu o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je uvjet za otvaranje pregovora i kojeg je u proceduru uputila SDA, Džaferović je podsjetio na činjenicu da je postojeći zakon 2013. godine usvojio SDP sa svojim tadašnjim koalicionim partnerima, promijenivši dotadašnji zakon koji je bio mnogo rigorozniji i koji je bio usklađen sa evropskim standardima.

“Oni su iz svog stranačkog interesa, zanemarujući interese države, srušili taj zakon i sada smo zbog toga u problemu. Ne znam kako će to završiti. Vidimo da vladajuće stranke to ne mogu dogovoriti i SDA je putem svog kluba u Zastupničkom domu uputila prijedlog koji je pripremio Transparency International. Vidjet ćemo kako će reagirati Zastupnički dom, kako će glasati, ali je SDA svoj posao uradila”, izjavio je Džaferović.

Izdvojeno