bdf.brcko@gmail.com

Američki špijunski bombarder preletio iznad BiH BiH

Prema podacima sa Flightradara iznad Bosne i Hercegovine proletio je avion Bombardier Challenger 650 poznat kao Artemis koji američka vojska koristi za prikupljanje podataka.

Inače avion je u privatnom vlasništvu, a američka vojska ga “iznajmljuje po satu”. Avion je poletio iz rumunske Konstance koja se nalazi na obali Crnog mora i gdje je smješten zbog rata u Ukrajini.

Od početka ruskog napada avion je obavio na stotine letova u blizini zaraćenog područja.

“Ovi avioni mogu vidjeti jako daleko kada lete na 40.000 stopa (oko 12 kilometara)”, rekao je za web-stranicu Defensone Majk Šanjon, zamjenik predsjednika Leidos Defence Group, prenose Vijesti.ba.

Koncept iza ovog špijunskog aviona uveliko se razlikuje od slušanja neprijateljskog brbljanja na bojnom polju i umjesto toga omogućuje vojsci praćenje sofisticiranih komunikacija iz neprijateljskih nacionalnih država na sigurnoj udaljenosti, piše Robbreport.com.

Avioni učestvuju u Sistemu visoke preciznosti otkrivanja i iskorištavanja (HADES) američke vojske, strategiji za prikupljanje visokoletećih obavještajnih podataka. Ideja je zamijeniti trenutne turbopropelere koji su korišteni u sukobima u Afganistanu i Iraku u potrazi za bombama uz cestu i pobunjenicima s naprednijom, manje ranjivom avionskom tehnologijom.

 

 

(nezavisne.com)

Izdvojeno