bdf.brcko@gmail.com

DA LI JE BRČANSKO TUŽILAŠTVO U VELIKOM GLIBU?

Igranje Tužilaštva u Brčkom sa tuđim sudbinama nikada nije bilo očitije nego što je to trenutno. Naime, ova pravosudna institucija je u posljednjih nekoliko godina „proklizala“ i profesionalno i moralno do te mjere da je jedino rješenje RADIKALNE PROMJENE U TUŽILAŠTVU.

Prije nekoliko dana brčansko Tužilaštvo je upriličilo je konferenciju za novinare na koju su novinari osim kroz viber grupu pozivani i službeno, mejlom, ali i sa facebook stranice Tužilaštva, što je nezabilježeno u PR profesiji, ali eto. Da bi portparol Samir Beganović, koji također, kako se govorka, ima aferima, podsjetio, valjda po nalogu šefova, da će novinari koji dolaze imati osiguran parking ispred Pravosudnih institucija što do sad nije bilo zabilježeno, a sve kako bi došli na konferenciju i da bi Mujkanović sa svojim pomoćnikom Pavom Radošem pjevao pjesmu za reizbor.

Najveći dio konferencije posvećen je predmetima u vezi sa dodjeljivanjem grantova, što je elaborirao zamjenik javnog tužioca Pavo Radoš.

Da, onaj Pavo Radoš koji je, prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva, do diplome došao nakon 16 godina studiranja i posjeduje sa suprugom, koja je takođe višedecenijski student. I još mnogo toga.

No vratimo se grantovima i pojedincima koji su žrtvovani zarad očuvanja jednog korumpiranog sistema koji beć dugo vlada u Brčko Distriktu.

Vratimo se samo nekoliko dana unatrag kada je Tužilaštvo u Brčkom slavodobitno prezentovalo optužnicu od 118 tačaka , a u stvari radi se o 118 računa i/li ugovora i to je moglo biti „stavljeno“ u dvije ili tri tačke, ali valjda „ozbiljnije“ zvuči 118 tačaka optužnice.

Međutim, konferencija za novinare je ispala sve suprotno od onoga što su Mujkanović i Radoš očekivali. Obrukali su se!

Mujkanović je, uz zamuckivanje i othukivanje, javno priznao nemoć u borbi sa stranačkim zapošljavanjem uz konstataciju da je zapošljavanje u Brčkom skoro 100% pod stranačkom kontrolom.

Ni riječi nije bilo  o 15, 16 miliona javnih propalih sredstava u Bobar banci, skandalu s Vindijom, Bimexom, prodaji zemljišta bivše tvornice “Izbor”, rasipanju stotina hiljada javnih sredstava na projektima stadiona, zgrade Policije, revitalizaciji Luke itd. Itd., da ne spominjemo  SKY i ANOM aplikacije….

Građanima u Brčkom je ostalo da se uzdaju u čestit rad policije i, kada već Tužilaštvo uradi svoj posao, da će Osnovni i Apleacioni sud to procijeniti i presuditi po pravdi, zakonu i pravičnosti jer ovo što se sada radi ubija ili je već ubilo Tužilaštvo u Brčko Distriktu BiH.

 

Fa.E.

 

Izdvojeno