bdf.brcko@gmail.com

Mulo Elezović osuđen je na 10 godina zatvora zbog ubistva Sabrije Fazlovića u Islamovcu kod Brčkog

Mulo Elezović (88) osuđen je na 10 godina zatvora zbog ubistva Sabrije Fazlovića 22. februara 2022. godine u mjestu Islamovac kod Brčkog.

Elezović je osuđen i za nelegalno posjedovanje veće količine eksplozivnih materija Riječ je o prvostepenoj presudi.

On se tereti da je hicima iz pištolja ubio Fazlovića, a pored toga i da je od ranije nelegalno posjedovao municiju i minsko-eksplozivna sredstva.

– On je optužen da je 22. februara 2022. godine, oko 10,00 sati, u blizini njegove vikendice u Islamovcu, nakon kraće rasprave zbog puštanja stoke na njegovo zemljište, hicima iz pištolja više puta pogodio Fazlovića u predjelu gornjeg dijela tijela. Kako se navodi u optužnici, on je hicima s manje udaljenosti Fazlovića najprije pogodio u ruku, a kad je oštećeni krenuo u bijeg, s još dva hica ga je pogodio u predjelu leđa. Zadobivši ustrelnu i postrelnu ranu grudnog koša i gornjeg dijela trbuha Fazlović je pao, te preminuo zbog unutrašnjeg krvarenja. Elezović se ubrzo predao, a tri dana kasnije obavljen je pretres njegove vikendice i pomoćnih prostorija u Islamovcu, gdje je pronađena i privremeno oduzeta veća količina municije i minsko-ekplozivnih sredstava – navode iz Tužiulaštva Brčko distrikta.

Počinilac je brzo izveden pred sud. Tokom istrage, na prijedlog Tužilaštva, sud je Elezoviću odredio pritvor u ukupnom trajanju od tri mjeseca, a nakon toga mjeru zabrane napuštanja adrese stanovanja, uz oduzimanje putnih isprava. Istraga protiv njega okončana je za manje od tri mjeseca podizanjem optužnice kojom je optužen za krivična djela ubistva i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materiji, piše N1.

– Pošto je tokom glavnog pretresa Tužilaštvo u cijelosti dokazalo optužbe, on je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset godina. Prethodno su mu utvrđene pojedinačne kazne zatvora od devet godina i tri mjeseca za ubistvo i godinu za nedozvoljeno držanje oružja. Istovremeno, sud je optuženom produžio ranije izrečene mjere zabrane izrekavši mu, pored toga, i mjeru sigurnosti oduzimanja municije i minsko-ekplozivnih sredstava privremeno oduzetih u istrazi – navode iz Tužilaštva BD.

Na ovu presudu obje strane imaju pravo žalbe.

 

Izdvojeno