bdf.brcko@gmail.com

Sastali se Milorad Dodik i Vladimir Putin

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik sastao se u srijedu u ruskom gradu Kazanju, u Tatarstanu, s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, pri čemu su jedan drugom dijelili komplimente i najavili jačanje suradnje i prijateljskih odnosa koje imaju.

Dodik je u Rusiju doputovao nakon posjeta Minsku, gdje je razgovarao s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, a s Putinom se sastao nakon što je ruski čelnik doputovao u Kazanj kako bi tamo otvorio sportsko natjecanje “Igre budućnosti” u kojemu sudjeluju članice Ruske Federacije.

 

“Republika Srpska je naš prijatelj, hvala što podržavate Rusiju”, kazao je Putin aktualnom predsjedniku Republike Srpske koji je zbog secesionističke politike i podrivanja Daytonskog sporazuma pod američkim i britanskim sankcijama, a već godinama to nastoji kompenzirati time što održava bliske veze s Moskvom, pri čemu otvoreno podupire i rusku agresiju na Ukrajinu.

 

Putin je Dodiku ponudio svaku vrstu pomoći, a prema video isječcima s njihova susreta u četiri oka moglo se zaključiti kako su razgovarali i o stanju u BiH, odnosno na zapadnom Balkanu. “Znamo da situacija u RS nije jednostavna i spremni smo razgovarati o tom pitanju. Zahvalni smo vam na tome što održavate odnose s Rusijom. Radit ćemo još više na našim dobrim odnosima i uvijek ste dobrodošli u Rusku Federaciju”, kazao je Putin.

 

“Srbi bombardirani dva puta”

Dodik mu je pak zahvalio na susretu kazavši kako je za njega čast razgovarati s Putinom, a dodao je kao osim s njim dobre odnose ima i sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem te s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Potužio mu se pritom na navodne pritiske na RS sa Zapada, a obećao je kako će se taj entitet odlučno nastaviti protiviti uvođenju sankcija Rusiji kao i mogućem pridruživanju NATO-u.

Dodik je na društvenoj mreži X objavio kako su Srbi bombardirani dva puta; Republika Srpska jednom, Srbija drugi put. Ustvrdio je kako u RS-u “danas imamo ogroman broj mladih ljudi, novorođene djece, koji pate od posljedica osiromašenog urana, čak i 10 puta povećane radijacije na tim prostorima, kao i malignih bolesti izazvanih tim bombardiranjem”. Zaključio je kako “nije ni logično ni normalno da Republika Srpska prihvati članstvo u NATO-u.”

 

 

Izvor: geopolitika

Izdvojeno