bdf.brcko@gmail.com

Raspolaganju javnom imovinom putem specijalne pogodbe s preduzećem Bosnaplod

Poslanici Skupštine Brčko distrikta, nastavljajući 55. redovnu sjednicu usvojili su odluku o raspolaganju javnom imovinom putem specijalne pogodbe s preduzećem Bosnaplod kojom se tom preduzeću na period od deset godina daje u zakup poljoprivreno zemljište površine 76 hektara po cijeni od 5.601 KM za godinu dana.

Direktorica kancelarije za upravljanje javnim imovinom Brčko distrikta Dijana Pajić navodi da su pored ove odluke poslanici prihvatili predlog i usvojili odluku o raspolaganju javnom imovinom putem specijalne pogodbe s preduzećem „Linija voća“ kojom se daje u zakup poljoprivredno zemljište površine 65 hektara sa godišnjiom zakupninom od 4.706 KM Poslanik Socijalističke partije u Skupštini distrikta Boro Ristić ističe da su ovakve odluke i način raspolaganja javnom imovinom poziv drugim investitorima da ulažu u Distrikt.

– Imali smo primjedbe na neke nejasnoće i dobili obećanje da će se to izmijeniti i podržali smo obje odluke. To samo može biti podstreka za druge investititore i na ovaj način se otvaraju vrata novim investicijama u Distriktu – zaključio je Ristić.

Poslanici su razmatrali i prijedlog odluke o ličnom učešću osiguranih lica u troškovima realizacije prava iz zdravstvenog osiguranja rekavši da se ubuduće treba razmotriti mogućnost za ukidanjem participacije građana kada je liječenje u pitanju.

Skupština je po prvi put raspravljala i o planu rada tog zakonodavnog tijela za 2024 godinu što do sada nije bio slučaj. Poslanici u Skupštini distrikta nastaviće rad danas poslijepodne na kojem će razmatrati preostale tačke dnevnog reda sa 55. redovne sjednice skupštine.

 

(FENA)

Izdvojeno