bdf.brcko@gmail.com

U Brčko distriktu BiH u 2023. kažnjeno 44 funkcionera zbog sukoba interesa

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa Brčko distrikta BiH tokom 2023. godine pokrenula je 75 postupaka protiv nosilaca javnih funkcija u Distriktu zbog kršenja odredbi zakona po raznim osnovama –  rekla je predsjednica ove komisije Admira Mujić.

Ona je dodala da su u 44 slučaja izrečene sankcije u kojim je 28 funkcionera kažnjeno opomenom, 13 sankcionisano obustavljanjem dijela naknade u visini od deset do 40 posto, po jedno lice novčanom kaznom od 1.000, 3.000 i 4.500 KM te jednim prijedlogom za razrješenje s javne funkcije.

– Komisija je donijela 14 odluka o nepokretanju postupka, osam odluka o odbacivanju prijave zbog nenadležnosti i šest obustava postupaka. U jednom postupku Komisija nije ponovo raspravljala o istoj prijavi s obzirom da se radi o istoj osobi i istom potupku, te je ranije donesena odluka o nepokretanju postupka – rekla je Mujić.

Šest nosilaca javnih funkcija postupilo je po preporuci Komisije i ugovorima prenijelo upravljačka prava na drugo pravno ili fizičko lice shodno zakonskim odredbama.

Prema riječima Mujić, ostali slučajevi su ispitani i nije bilo osnova za pokretanje postupka.

Ona je podsjetila još jednom sve nosioce da su u obavezi podnijeti izvještaj nadležnoj komisiji o svom imovinskom stanju zaključno s krajem prošle godine najkasnije do 31.03.2024. godine, u suprotnom i protiv njih će biti pokrenut postupak, te izrečene zakonom propisane novčane sankcije od 1.000 do 10.000 KM.

federalna.ba/Fena

Izdvojeno