Svečanost počinje u 13 sati, a konferencija, na koju se do 25. marta mogu prijaviti srednjoškolci, studenti i mladi profesionalci iz Brčko distrikta i okolnih zajednica, ima za cilj da im pomogne da se upoznaju sa putevima i mogućnostima u IT, STEM i drugim sektorima, kao i da ih inspiriše uspješnim pričama iz njihovog područja interesovanja.

– Na jednodnevnoj konferenciji govore uspješni govornici koji pričaju o najnovijim trendovima u svijetu tehnologije, nauke, inženjeringa, poslovanja, razvoja proizvoda i usluga. Čut će nevjerovatne priče mladih ljudi koji su promijenili i svoje živote i svoje zajednice kroz značaj volonterskog angažmana, kroz lokalne inicijative, i neformalnog obrazovanja općenito – istakli sui z Fondacije budućnosti u BiH.

Na konferenciji će govoriti: Miralem Salihović – voditelj rješenja i tehnologije u Appleu, SAD, Ida Fazlić – doktorski kandidat – nauka o baštini u Evropskom postrojenju za sinhrotronsko zračenje i Rijksmuseumu, Holandija, Arman Korajac – istraživač u oblasti teorijske fizike čestica, doktorant na Univerzitetu u Ljubljani i Ena Žunić-Ćejvanović – inženjerka nauke o podacima i mašinskog učenja.- Nadamo se da ćemo ovom konferencijom uspjeti promovirati mogućnosti za karijeru u nauci, inženjerstvu, prirodnim i tehničkim naukama, kreativnoj industriji i drugim poljima. Želimo naglasiti važnost volonterskog angažmana kao alata za samousavršavanje i razvoj zajednice, ali i pružiti mladima savjetovanje o karijeri i pomoći im da se bolje pripreme za razgovore za posao i tržište rada općenito Motivisat ćemo ih kroz predstavljanje uspješne karijerne priče profesionalaca iz Brčkog koji su postigli nevjerovatne stvari širom svijeta – naglasili sui z Fondacije budućnosti u BiH.

Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini je jedinstveni inkubator i akcelerator talenata sa ciljem transformacije Bosne i Hercegovine u prosperitetnu naciju kroz niz aktivnosti koje mogu odgovoriti izazovima 21. stoljeća.

U sklopu ovih aktivnosti, svake godine u Bosni i Hercegovini organizuje skoro 100 događaja, a uz to su i ponosni partneri i sponzori desetina događaja, od tehničkih radionica, seminara, simpozijuma, kongresa, itd.