bdf.brcko@gmail.com

Ljekar iz Brčkog Nebojša Mraović koji je skrivao kosti žrtava genocida i dalje radi s pacijentima

Iz pet udruženja žrtava zločina u Bosni i Hercegovini izrazili su zabrinutost jer ljekar Nebojša Mraović i dalje radi u ordinaciji u Brčkom i nakon što je utvrđeno da je u dvorištu kuće skrivao posmrtne ostatke žrtava genocida.

“Nakon više mjeseci od saznanja i pronalaska kostiju u dvorištu ljekara, te nakon što je utvrđen identitet žrtava, a radi se o žrtvama genocida, ljekar je i dalje bez ikakvih posljedica i uredno obavlja posao u Brčkom.

Zločin koji je počinio ne zabrinjava nikoga u BiH, osim žrtava”, navodi se u saopštenju koje potpisuju Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe, Udruženje žena Podrinja, Majke Srebrenice, Žene Srebrenice i Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

Kako navode, ovaj monstruozni čin skrivanja posmrtnih ostataka žrtava, naročito u vlastitom dvorištu, predstavlja “vrhunac moralne pokvarenosti i nepoštovanja prema životu i dostojanstvu onih koji su stradali tokom ratnih devedesetih godina.”

“Pitanje je, kome je u interesu da se ovaj slučaj monstruoznog zločina zataška i minimizira? Zahtijevamo od Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Distrikta Brčko da bez odlaganja provedu postupak udaljavanja liječnika ili njegovo hapšenje.

Ovaj čin ne samo da je u suprotnosti s etičkim i moralnim načelima medicinske profesije, već predstavlja duboko uvredu za pravdu i dostojanstvo svih žrtava rata u Bosni i Hercegovini.

Nastavićemo pratiti ovaj slučaj i tražiti pravdu za žrtve genocida, kao i kaznu za one koji su se ogriješili o temeljna ljudska prava i vrijednosti. Nećemo odustati od borbe za istinu i pravdu, te ćemo nastaviti zagovarati odgovornost za zločine počinjene u prošlosti”, navode iz pet udruženja.

 

Tuzlanski.ba |

 

Preuzeto sa: https://tuzlanski.ba/infoteka/ljekar-iz-brckog-koji-je-skrivao-kosti-zrtava-genocida-i-dalje-radi-s-pacijentima/

Izdvojeno