bdf.brcko@gmail.com

Ko sve posjeduje legalno i nelegalno oružje u Distriktu Brčko?

Veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem sa smrtnim ishodima i teškim povredama u proteklom periodu, šokirali su našu zemlju i region. Ovo je moglo biti spriječeno da nije bilo nelegalnog oružja u posjedu, koje se kao takvo, našlo u pogrešnim rukama. Zakon o oružju i municiji u Brčko distriktu veoma je rigorozan. Međutim, policija vrlo malo radi na oduzimanju i otklanjanju nelegalnog oružja.

Incidenti uzrokovani vatrenim oružjem nerijetki su i u Brčko distriktu. Prije nekoliko dana u ranim večernjim satima u centru grada dogodila se pucnjava u kojoj je jedna osoba ranjena.

Nabavka oružja u Brčko distriktu veoma je ograničena zbog rigoroznog Zakona o oružju i municiji. Što se tiče oružja za ličnu sigurnost, izdaje se mali broj odobrenja upravo zbog velikih kriterija koje je postavila policija, ali zato cvjeta crno tržište.

„Legalni tokovi su već zakonski pokriveni što se tiče legalnog oružja. Međutim, policija vrlo malo radi na oduzimanju i uklanjanju nelegalnog oružja“, govori vlasnik oružarnice Damir Pamukčić.

Stručnjaci tvrde da je u svemu ovome zakazao kompletan sistem – kako odgojni, preventivni, tako i represivni te da je s ciljem prevencije ovakvih pojava neophodno povećati kazne.

„Možemo da konstatujemo da su degradirane ljudske vrijednosti i u prilog tome ide degradacija struke. Vidimo ko su uzori i mladima i starijima. Oni su ljudi kriminalnog dosjea, loših moralnih, estetskih i svih drugih vrijednosti“, ističe psihoterapeut u superviziji Edina Osmić-Šadić.

Svaki slučaj zloupotrebe oružja u legalnom posjedu, građani trebaju prijaviti policiji.

„Građani koji dobrovoljno predaju oružje biće amnestirani od sankcija, ukoliko protiv njih već nije pokrenut postupak zbog nedozvoljenog držanja minsko-eksplozivnih sredstava, oružja i municije“, poručujeportparol policije Brčko distrikta BiH Dževida Hukičević.

Na naš dodatni upit, iz Policije Brčko distrikta ističu da se prevencija slučajeva korištenja vatrenog oružja provodi kroz različlite projekte, fokusirane na podizanje svijesti građana o važnosti sprječavanja zloupotrebe vatrenog oružja i dobrovoljnu predaju nelegalnog oružja, pod uslovima propisanim Zakonom o oružju i municiji u ovoj lokalnoj zajednici.

Također, navode da ljekarske preglede obavljaju svake četiri godine, osim pripadnika Jedinice specijalne policije koji sistematske preglede vrše svake dvije godine. Po potrebi se obavljaju i vanredni pregledi, a test fizičke sposobnosti svakih šest mjeseci.

federalna.ba

Izdvojeno