bdf.brcko@gmail.com

Produžen pritvor kćerci policijskog inspektora osumnjičenoj za promet opojnih droga

Osumnjičenoj za neovlašteni promet opojnih droga, koja je mjesec ranije uhapšena u operativnoj akciji DAMA I. R. (25)*, na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH produžen je pritvor za dva mjeseca. Kćerki policijskog inspektora, koja se sumnjiči za prodaju marihuane, amfetamina i ekstazija, pritvor je produžen usljed opasnosti da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak i da će ponoviti krivično djelo.

Tužilaštvo i Policija Brčko distrikta BiH izveli su 16. januara operativnu akciju kodnog naziva DAMA, koja je rezultirala razbijanjem organizirane grupe za promet opojnih droga, a kojom je rukovodila upravo I. R. Uhapšeni članovi ove grupe su nakon policijskog i tužilačkog zadržavanja pušteni da se brane sa slobode, dok je za I.R.

Tužilaštvo predložilo određivanje pritvora. Kako je obrazloženo, ona je s ciljem sticanja finansijske koristi organizirala grupu za nabavku, prodaju, predaju, prijevoz, držanje i posredovanje u kupoprodaji opojnih droga Cannabis Sativa L, Amfetamin Speed i MDMA Extasy. Tako organizirana grupa na ovom području djelovala je od kraja januara 2023. godine do dana hapšenja, neovlašteno prometujući više od dva kg marihuane, preko pet kg amfetamina i neutvrđenu količinu tableta MDMA Extasy.

Prije isteka jednomjesečnog pritvora, Tužilaštvo je podnijelo prijedlog da se trajanje ove mjere produži, što je sud i prihvatio produživši joj pritvor za dva mjeseca. Osumnjičena može izjaviti žalbu na ovu odluku, a u međuvremenu Tužilaštvo nastavlja istragu usmjerenu na dokazivanje krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga (iz člana 232 Krivičnog zakona Distrikta).

Podjetimo, u nastavku akcije DAMA istražne aktivnosti proširene su i na policijske inspektore I. Ristića (49)*, oca osumnjičene, kao i na njegovog kolegu S. Denića (48)*, koji su odmah sutradan uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja (iz člana 377 Krivičnog zakona).

Njih dvojicu sumnjiči se da su tokom 2022. i 2023. godine, znajući da se A. T. i Ristićeva kćerka I. R bave neovlaštenim prometom opojnih droga, iskoristili službeni položaj kako bi im pribavili korist. Sumnja se da su u više navrata zahtijevali i primili novac da ne preduzmu službene radnje otkrivanja i gonjenja osoba koje se bave neovlaštenim prometom opojnih droga.

Pošto je po žalbi Tužilaštva, Apelacioni sud ukinuo odluku kojom je niži sud prvobitno odbio pritvoriti osumnjičene, Osnovni sud otklonio je ranije propuste odredivši im pritvor od jednog mjeseca. Njima je pritvor pravosnažno određen usljed bojazni da bi uticajem na svjedoke mogli ometati krivični postupak.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

Izdvojeno