bdf.brcko@gmail.com

Kažu da je godišnja stopa inflacije u Brčkom smanjena za osam odsto, je li vam bolje građani!

Godišnja inflacija na području Brčko distrikta koja je u 2022. godini iznosila 10,6 odsto smanjena je za osam posto te je na godišnjem nivou na području tog distrikta za prošlu godinu iznosila 2,6 odsto, a najveći pad cijena zabilježen je u oblastima odjeće, obuće i transporta – rekla je Senija Fačić, rukovodilac Agencije za statistiku BiH podružnice Brčko.

“Cijene su u decembru prošle godine u odnosu na isti period 2022. godine porasle u oblasti hrane i bezalkoholnih pića za dva odsto, alkoholnih pića i duvana za 3,7 odsto, stanovanje i režijski izdaci za 2,2 odsto, namještaj i kućanski uređaji za 3,7 odsto, zdravstva za 3,1 te ostalih usluga i dobara za 8,6 odsto”, navela je Fačić, prenosi Fena.

Dodala je da je prosječna neto plata isplaćena za decembar prošle godine na nivou svih djelatnosti u Brčko distriktu iznosila 1.241,80 KM.

“Ovaj prosjek je računat u djelatnostima poljoprivrede, zdravstva, prerađivačke industrije, uprave, građevinarstva, trgovine, obrazovanja i drugih djelatnosti iz klasifikacije”, dodala  je Fačić i naglasila da je godišnja prosječna neto plata u Brčkom za 2023. godinu iznosila 1.180,34 KM.

Zaključila je da cijene imaju tendenciju stabilizacije i da je inflacija znatno smanjena u odnosu na prije dvije ili tri godine kada je bila i šest puta veća nego danas.

Izdvojeno