bdf.brcko@gmail.com

Veliki broj sportskih i kulturnih kolektivi tužili brčansku Vladu zbog načina finansiranja

„Da li će 40-ak tužbi od strane sportskih i kulturnih kolektiva prema odjeljenjima Vlade Brčko distrikta BiH donijeti konačno uređenje oblasti utroška sredstava za programe i projekte neprofitnih organizacija na lokalnom nivou?“ – pitaju se iz Omladinskog centra „Vermont“.

Početak 2024. godine po mnogo čemu će značiti prekretnicu u radu sportskih i kulturnih kolektiva na području Brčko distrikta BiH. No, dok će nekima to biti početak uspješne godine, nekima će, zbog problematičnog odnosa vlasti, po svemu sudeći, biti početak gašenja, a nekima početak vjerovatno višegodišnjih procesa po tužbama podnesenim protiv odjeljenja u Vladi Brčko distrikta BiH.

Problemi u finansiranju rada sportskih i kulturnih kolektiva Brčko distrikta BiH već godinama unazad okupiraju pažnju javnosti. Pa se tako umjesto pozitivnim stvarima, sportskim rezultatima i kulturnim događajima u Distriktu, bavimo brojnim otkrivenim nepravilnostima i zloupotrebama javnog novca.

Brojne afere u dodjeli javnih sredstava za programe i projekte, koje su kulminirale medijskim otkrivanjem sistemske korupcije u korijenu tadašnjeg načina finansiranja neprofitnih organizacija i dovele i do hapšenja i osude (nažalost tek jednog) poslanika Skupština Brčko distrikta, kao i pritisak lokalnih organizacija civilnog društva, organizovanih u neformalnu grupu „Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta“, prisilile su, svojevremeno, lokalnu vlast da uradi promjene u oblasti dodjele sredstava za ove namjene.

Krajem 2020., dvije godine od početne odluke da se krene u taj posao, usvojen je Zakon o udruženjima i fondacijama Brčko Distrikta, u čijem kreiranju je učestvovala i pomenuta grupa nvo i od koga se mnogo očekivalo. Ali je onda zapelo. Prvo, na kreiranju podzakonskih akata, koji su trebali iskoristiti mogućnosti koje pruža novi zakon i detaljno urediti oblast budžetskog finansiranja neprofitnih organizacija tako da ono bude transparentno, pravedno, zasnovano na mjerljivim kriterijama i oslobođeno koruptivnih elemenata. A onda i na činjenici da jedan zakon ne može promijeniti suštinu ovdašnje vlasti i prioritete političara.

Godinu-dvije čak je izgledalo da je problem konačno riješen, ali se ispostavilo da se radi samo o još jednom klasičnom bosanskohercegovačkom slučaju neutemeljene vjere u obećanja političara i, u skladu s tim, iznevjerenih nada.

Ovdašnji političari i pridruženi im administrativni aparat, koji nikad nije suštinski depolitizovan, nego je nakrcan i prekrcan stranačkim kadrovima, naprosto, nemaju uslovni refleks rada u interesu građana, nego im je uslovni refleks netransparentnost i zloupotreba položaja, u lične ili stranačke svrhe.

Tako da i kad pod nečijim pritiskom – medija, nvo, „međunarodne zajednice“ ili, najčešće, svih njih zajedno – začepe neke rupe u zakonodavnom okviru koji reguliše njihov rad, poslije izvjesnog vremena oni otkriju ili „provrte“ nove. Koje im omogućavaju nastavak netransparentnosti i zloupotreba u radu, ignorisanja interesa građana i upravljanja budžetskim sredstvima u uskostranačkom ili čak ličnom interesu pojedinaca na i oko vlasti.

Što se upravo desilo i sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Brčko Distrikta.

„Uvedeni novi načini finansiranja su probudili „neke nove metode rada“ koje su izazvale stanje da niko od neprofitnih organizacija, a posebno sportskih i kulturnih kolektiva, sa sigurnošću ne zna kako da upravlja sa odobrenim sredstvima iz lokalnih fondova.“, navode iz Omladinskog centra „Vermont“. I dodaju:

„Novi način finansiranja doveo je do gašenja višegodišnjih uspješnih sportskih i kulturnih kolektiva ili iste stavio na marginu društva odbijanjem izvještaja o pravdanju sredstava nerijetko tek zbog propusta tehničke prirode. Svaki pokušaj da se problem u ovom dijelu riješi samo je stvorio još veći jaz između sportskih i kulturnih kolektiva sa jedne strane i lokalnih donosioca odluka sa druge strane.

Uništeni, ili prezaduženi sportski i kulturni kolektivi zbog samovolje rada komisija za odobravanje, te monitoring i izvještavanje za podržane projekte i programe nalaze se „pred zidom“ od koga se dalje ne može. Brojni apeli, ukazivanje na neregularnosti u radu komisija, individualan pristup u valorizaciji pristiglih izvještaja za programe i projekte, doveli su do toga da kolektivi skoro svaki dan dobijaju zahtjeve za vraćenje dijela ili cjelokupnog iznosa odobrenih za realizaciju podržanih projekata/programa. Razlozi neusvajanja izvještaja su često nelogični i svakako sa stanovišta definisanih okvira neopravdani zbog čega se sve veći broj kolektiva odlučuje za ulazak u proces tužbe sa lokalnom upravom, odnosno onima koji su odbili prihvatiti podnesene izvještaje.“

Prema podacima „Vermonta“, oko 40 sportskih i kulturnih kolektiva sa lokalnog nivoa početkom 2024. godine odlučilo se na pokretanje tužbe protiv lokalne uprave zbog odbijanja njihovih izvještaja za realizovane programe i projekte iz, po mnogima, neosnovanih razloga.

Tužbe predstavljaju pokušaj sportskih i kulturnih kolektiva, koji su ih podnijeli, da se izbore za pravdu i sa svog imena skinu etiketu „lopova“ koji su zloupotrijebili javni novac i na taj način oštetili Brčko distrikt BiH.

No, u „Vermontu“ se nadaju i da će tužbe za rezultat imati promjenu akata koji definišu kriterijume utroška javnih sredstava i onomogućavanje samovolje unutar institucija, koja proizvodi ozbiljnu štetu po sport i kulturu u Brčko distriktu, pa čak, kako kažu, prijete njihovim trajnim gašenjem.

Vlast – naravno, ne samo u Brčko distriktu – treba što prije da shvati da ona nije sama sebi svrha, nego da treba da služi interesima građana i da stvara okvir za uspješno funkcionisanje svih segmenata društva. A ne da to društvo destruira, građane otjeruje iz zemlje, probleme kojim bi trebalo da se bavi ignoriše, a smisao svog postojanja vidi u zadovoljavanju ličnih i uskostranačkih interesa i pohlepe.

 

 

(antikorupcija.info)

Izdvojeno