bdf.brcko@gmail.com

Brčansko Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv B. Radovanovića zbog napada na novinara Mirzu Derviševića

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv B. Radovanovića (40)* zbog napada na novinara Mirzu Derviševića, koji se 12. januara dogodio u restoranu Kutak, u ulici Miroslava Krleže u Brčkom. Pred brčanskim Osnovnim sudom, koji je u cijelosti potvrdio optužnicu, Radovanović je optužen da je na štetu Derviševića počinio krivična djela lake tjelesne povrede i ugrožavanja sigurnosti.

Radovanovića se tereti da je 12. januara oko 21,50 časova, tek nekoliko minuta pošto je Dervišević ušao u objekat i stao za šank, prišao mu i imitirajući da mu pruža ruku radi upoznavanja snažno ga otvorenim šakama udario u predjelu sljepoočnica i ušiju. Zatim ga je, kako se navodi u optužnici, rukama uhvatio za garderobu u predjelu ramena i odvukao u predulaz objekta i oborivši ga na pod nastavio mu zadavati udarce pesnicama u predjelu lica i glave, te šutiranjem nogom, pri čemu Dervišević nije pružao otpor. Tom prilikom, on je oštećenom uputio verbalne prijetnje da će ga ubiti nastavljajući ga i dalje silovito udarati, dok ga od Derviševića nisu odvojila druga prisutna lica, kada je oštećeni uspio napustiti objekat i pozvati policiju.

Ubrzo po prijavi, osumnjičeni za ovaj napad je uhapšen i zadržan u maksimalnom trajanju, najprije 24 sata od strane Policije, a zatim i dodatnih 24 sata od strane Tužilaštva. Za to vrijeme Radovanović je ispitan u svojstvu osumnjičenog, a uz daljnje intenzivno postupanje Tužilaštva i Policije u provođenju istrage, tužilačka odluka u ovom predmetu donesena je za manje od mjesec dana. Optužnicom ovog tužilaštva od 9. februara, Radovanovića se tereti da je prema Derviševiću počinio krivična djela Laka tjelesna povreda (iz člana 170 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), u sticaju sa krivičnim djelom Ugrožavanje sigurnosti (iz člana 180 stav 1. Krvičnog zakona). Optužnicom je predloženo saslušanje većeg broja svjedoka, te vještaka medicinske struke, kao i pregled snimka video nadzora iz unutrašnjosti restorana Kutak. Pošto je Osnovni sud 13. februara potvrdio optužnicu, slijedi nastavak krivičnog postupka i izjašnjenje optuženog o krivici.

Organi gonjenja Brčko distrikta BiH intenzivno postupaju i na rješavanju slučaja napada na Mirzu Derviševića, koji se 19. avgusta 2023. godine, takođe u večernjim satima, dogodio u ulici Marina Držića. Istraga u ovom slučaju vodi se protiv tri lica zbog sumnje da su prema Derviševiću počinila krivično djelo lake tjelesne povrede. Neophodne radnje dokazivanja i u ovom predmetu provode se bez bilo kakvog odlaganja, a u interesu istrage detalji iz postupka bit će objavljeni po donošenju zakonite i pravilne tužilačke odluke.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Izdvojeno