bdf.brcko@gmail.com

Prema popisu iz 2013. petero od devet sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine trebaju biti Bošnjaci

Aljoša Čampara, delegat u federalnom domu naroda i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, bio je gost emisije “Špica” na TVSA gdje je iznio svoje stavove o ključnim pitanjima vezanim za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Naglasio je važnost usvajanja seta zakona na državnom nivou do marta, kada će Evropsko vijeće donijeti odluku o eventualnom pokretanju pregovora o priključenju EU.

U svom gostovanju, Čampara je istakao da BiH ne smije propustiti priliku za jačanje ekonomije i otvaranje investicija koje bi donijelo članstvo u EU te da bi odbijanje tog puta pokazalo ko podržava napredak zemlje, a ko stagnaciju. Također je naglasio potrebu za usvajanjem zakona koji bi omogućili pokretanje pregovora s EU.

Međutim, Čampara je također istakao da postoje političke stranke koje postavljaju dodatne zahtjeve, poput promjena u Izbornom zakonu i integritetu izbornog procesa, što stvara nesuglasice među vladajućim strankama na državnom nivou.

Posebno je istakao zahtjev HDZ-a BiH za promjenom načina izbora člana Predsjedništva BiH. Čampara je naglasio da nijedno rješenje nije prihvatljivo bez rješavanja pitanja “Sejdić – Finci” i drugih presuda međunarodnih sudova za ljudska prava.

Osvrćući se na zakon o Ustavnom sudu BiH, Čampara je najavio da će biti još prijedloga, ne samo onaj SNSD-ov.

“Smatram da trebamo donijeti zakon na način da prema popisu iz 2013. godine, gdje je preko 52 posto Bošnjaka, od devet sudija Ustavnog suda BiH, najmanje petorica trebaju biti Bošnjaci, bez etničkog i entitetskog veta i da se odluke donose većinom”, poručio je Čampara.

Izdvojeno