bdf.brcko@gmail.com

Evropski univerzitet Brčko od marta u novim prostorijama

Studenti Evropskog univerziteta Brčko distrikt već od marta bi nastavu trebali pohađati u novim savremeno opremljenim prostorijama. Radovi na zgradi Univerziteta privode se kraju i Brčko će uskoro dobiti kako ga iz uprave zovu Studentski grad sa 163 učionice.

“ Već smo danas počeli da ubacujemo namještaj, negdje se čisti, tako da očekujem da ćemo već krajem februara biti u novim zgradama”, rekao je prof.dr. Nedeljko Stanković, dekan Pravnog fakulteta Evropskog univerziteta “Brčko distrikt”.

A tu će se studentima na raspolaganju naći bogata biblioteka, savremeno opremljena laboratorija a svaki odsjek će imati adekvatnu opremu za izvođenje nastave. Osim toga, studenti će tu imati prostor za odmor i rekreaciju. Na to su najviše ponosni i profesori. Raduje ih kažu, činjenica da imaju mogućnost posjedovati skupocjenu opremu i biti rame uz rame sa univerzitetima iz Evrope.

“ Ovdje smo zaista nabavili ono što je trenutni hit u Evropi i svijetu. Unosimo laboratoriju, pripremili smo prostor za kadaver, imamo uplastinirani kadaver jedan od samo nekoliko u Evropi on je već stigao, pripremama se sa uputama za njega. Zatim, kompletnu laboratoriju za fiziku, hemiju, biohemiju, forenziku, dakle sve je spremno”, navodi prof. Rudika Gmajnić, dekan fakulteta za farmaciju, zdravstvo i medicinu Evropskog univerziteta “Brčko distrikt”.

Iako trenutno najsavremeniju opremljenost svih učionica i laboratorija imaju na Evropskom univerzitetu u Tuzli, uspjeli su kažu nadmašiti sebe kada je u pitanju oprema u Brčkom. Ono po čemu će se još izdvajati svakako je veliki amfiteatar.

“Pa amfiteatar koji se gradi i vjerovatno će tu biti održan 13. Međunarodni naučni skup ima 800 i nešto mjesta za goste i trebao bi biti u funkciji već od kraja aprila jer očekujemo 10. maja naučni skup gdje nam dolazi 21 država”, kaže Stanković.

Sada, kada imaju i akreditaciju i nove prostorije, nadaju se da će nadmašiti broj upisanih studenata. Već su kaže primijetili veću zainteresovanost za njihove studije. Razlog tome je otvorena i puna razumijevanja komunikacija između studenata i profesora.

“ Mi imamo situaciju da naši studenti dođu ujutru na Univerzitet i provedu cijeli dan učeći, pitajući i sreća je da smo profesore ekipirali tako da smo svi na raspolaganju studentima. Ne gledamo na sat nego kada god student nešto želi, izađemo u susret, pokažemo im i tu imamo jako dobru saradnju”, dodao je profesor Gmajnić.

To će se vjeruju odraziti i u budućnosti, jer osim što im dijele kvalitetno nesebično znanje, uz novu zgradu Univerziteta u Brčko, već sada grade zgradu za smještaj studenata.

“ Pored te zgrade biće još tri zgrade, tako da ćemo imati 300 stambenih jedinica za smještaj studenata i onih koji žele da kupe sebi apartmane u tom dijelu grada”, zaključio je prof.dr. Nedeljko Stanković, dekan Pravnog fakulteta Evropskog univerziteta “Brčko distrikt”.

Zadovoljni su dinamikom izvođenja radova. Prostrane, osvijetljene i opremljene učionice sada u pripremi a uskoro pune studenata.

Inače, Evropski univerzitet u Brčkom jedini je u ovom gradu koji ima Farmaceutski, stomatološki i fakultet medicine.

Izdvojeno