bdf.brcko@gmail.com

Je li moguće da je Distrikt Brčko pred financijskim kolapsom? OVDJE JE SVE MOGUĆE!

Prema posljednjim zakonskim izmjenama, u Brčko distriktu BiH osnovica za obračun plate ne može biti niža od više najniže plate u enitetima. Iako je nedavno usvojen najveći budžet u historiji Distrikta, postavlja se pitanje je li ugrožena finansijska stabilnost ove lokalne zajednice, s obzirom na to da je entitet Republika Srpska nedavno donio odluku o povećanju minimalne plate.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Odluku o visini osnovice za obračun plata zaposlenika budžetskih korisnika u iznosu od 900 KM. Minimalna plata u Brčko distriktu trenutno iznosi 735 KM.

„Međutim, ta primjena te osnovice kreće od rebalansa budžeta, kako tumači Vlada Distrikta. Imamo određena saznanja da će veliki broj radnika već prilikom dobijanja prve platne liste, odnosno platne liste za januar krenuti u tužbu. Je li to legalno ili nije – sud će da odluči“, kaže Igor Babić, predsjednik Sindikata Brčko distrikta BiH.

U Udruženju poslodavaca smatraju da bi trebalo regulisati visinu minimalne plate, ali da bude usklađena s realnim tržišnim okolnostima.

„Smatramo isto tako da privredu treba rasteretiti, tako da bi to faktički i poslodavci i da kažem država podnijeli, taj teret povećanja minimalnih plata“, poručuje Milijan Mirković, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH.

Stav Direkcije za finansije i predstavnika vlasti nismo uspjeli dobiti, ali prilikom donošenja budžeta za ovu godinu bilo je govora upravo o povećanju minimalne plate.

Kako je navela Nevresa Hasandžiković, direktorica Trezora Brčko distrikta BiH, predstavljat će dodatno opterećenje za budžet: „Taj rizik ovdje nije planiran, odnosno planirana je osnovica od 735, a kakvo će biti izvršenje, to ćemo tek vidjeti“.

„Ako bude neko enormno povećanje i opterećenje, moramo pratiti fiskalnu stabilnost Distrikta Brčko i možda na neki način promijenimo model finansiranja tih najnižih plata“, izjavio je brčanski gradonačelnik Zijad Nišić (SBiH).

Trenutno nije poznato je li i u kojoj mjeri ugrožena finansijska stabilnost Brčko distrikta BiH, te hoće li ponovo doći do izmjena zakonskih propisa. Kada dođe do najavljenog povećanja minimalne plate, procentualni udio za plate u budžetu Distrikta trebao bi iznositi čak skoro 50%.

federalna.ba

Izdvojeno