bdf.brcko@gmail.com

Da Bosne i Hercegovine i ne mora biti, ori se ovih dana i sa strane komšija i sa strane susjeda

Mostarac dr. Nino Raspudić na istom će skupu uzviknuti da ‘Bosne i Hercegovine i ne mora biti’!”

I da, Bosne i Hercegovine i ne mora biti, ori se ovih dana i sa strane komšija i sa strane susjeda. Jer BiH je u njihovim očima tek kusur kusura i teritorija za potkupljivanje ili u konačnici ratna stečevina, koja mora biti “hristijanizrana” ovako ili onako. Ili je, kako reče notorni Raspudić “ne mora biti”!

Kad stvarnost počne ličiti na sliku

A sad jedan otklon: Dok pišem ovaj tekst gledam jednu sliku. Sliku mostarskog Starog mosta. Akvarel je to, nastao u maju 1990. koji se kao takav, kao jeftina bižuterija prodavao po sarajevskim ulicama. Da, da sarajevskim, ne mostarskim. Kupovali ljudi, nešto nalik na umjetnost, a nisu obraćali pažnju. A na slici se vidi Stari most, “ošišan”, bez igdje ičega, bez i jedne džamije, onako potaman budućim rušiteljima istog. Potpis autora sad i nije bitan.

Ko bi se tome nadao, kaže naivno ljudsko oko kome je bilo normalno vidjeti Mostar tako uškopljen na slikama. E da bi se tri godine kasnije, dakle 1993. to isto oko zaprepastilo kako pod Praljkovim granatama realnost počinje ličiti na fiktivnu sliku, a ne nikako obratno.

I zato da nam se ne bi desila 1993. da nam se ne bi desio Mostar bez Starog, bez džamija i munara koje su odavno određene za odstrel, pamet u glavu.

Dok je glava još na ramenima!

A ljetna škola političkih nauka koja vidi i doživljava Mostar bez džamija i munara, može se samo zvati “Slobodan Praljak”. Jer je tako grad na Neretvi vidio i takvog ga pokušao granatama napraviti i njihov uzor-proustaški ratni zločinac!

 

Piše Dragan Bursać

 

Izvor: Radio Sarajevo

Cijeli tekst na:

https://radiosarajevo.ba/metromahala/ja-mislim/dragan-bursac-mostarska-skola-slikanja-zlocinac-slobodan-praljak/531704?utm_source=Naslovna&utm_medium=Uvod_1

 

Izdvojeno