bdf.brcko@gmail.com

Penzioneri i dalje veoma teško žive, odnosno jedva preživljavaju u Distriktu Brčko

Unatoč činjenici da Brčko iz budžeta izdvaja znatno više sredstava za pomoć penzionerima u odnosu na sve druge dijelove BiH, predstavnici najstarije populacije smatraju da ima prostora i za dodatno budžetsko podizanje njihovog standarda.

„Uprkos izdašnim izdvajanjima iz brčanskog budžeta penzioneri i dalje veoma teško žive, odnosno jedva preživljavaju, što se odnosi na većinu od 4.800 naših članova“, kaže Spasoje Radonjić, sekretar Udruženja penzionera Republike Srpske Brčko, dodajući kako smatra da kriteriji za raspodjelu tih sredstava unutar penzionerskih kategorija nisu dobro urađeni.

Slična situacija je i sa oko 5.000 penzionera koji su naslonjeni na Fond PIO/MIO Federacije BiH, a egzistiraju u Brčkom.

„S obzirom na visinu budžeta Distrikta smatram da bi pomoć našim članovima u odnosu na do sada pruženu, trebala biti bar dva do tri puta veća i to u različitim sferama“, naglašava u ime penzionera PIO/MIO Federacije BiH za Brčko predsjednik Ismet Bešić.

Jasno je svima koji predstavljaju najstariju populaciju stanovništva u Distriktu da se kroz zajednički nastup, mogu izboriti i za veća prava, odnosno bolji životni standard svojih članova. „Kroz veću međusobnu saradnju, te zajedničke istupe trebamo i možemo se izboriti za generalno bolje uslove života članova naših udruženja“, akcentira Petar Anđelović predsjednik Udruge umirovljenika „Solidarnost“ Boće, ukazujući i na potrebu još bolje saradnje i razumijevanja među članovima sva tri udruženja s područja Brčko distrikta BiH.

 

(Radio Brčko)

 

Izdvojeno