bdf.brcko@gmail.com

Zaposleni u Pododjeljenju za katastar stupili u generalni štrajk

Zaposleni u Pododjeljenju za katastar danas su stupili u generalni štrajk uz poštivanje minimuma uslova rada, a nakon odbijanja Vlade Brčko distrikta BiH da prihvati zahtjeve Sindikata o linearnom povećanju plata – potvrdio je predsjednik Sindikata distrikta Igor Babić.


On je najavio sukcesivno stupanje u generalni štrajk zaposlenih u javnoj upravi u skladu sa Zakonom o štrajku te sljedeće odjeljenje koje će, kako je rekao, stupiti u generalni štrajk je Odjeljenje za javni registar odnosno pisarnica i cips.

Ovo je odgovor na nedostojanstvenu ponudu vlasti, za zaposlene sa malim platnim razredima i onima koji najteže žive i koji žele da se čuje njihov glas kako bi se izborili za svoje pravo – rekao je Babić.


Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić odbio je zahtjeve Sindikata distrikta te im je ponuđeno, kako navode iz Sindikata, samo povećanje plaće od pet posto od prvog jula ove godine.

Iz Sindikata ne odustaju od zahtjeva za linearnim povećanjem plata od 100 KM s tim što je u zahtjevu izvršnoj vlasti predloženo da se zaposlenicima sa srednjom stručnom spremom i nižim kategorijama, pored obećanog povećanja od pet posto, plata odmah povisi za još toliko.


S druge strane, Vlada Brčko distrikta je saopćila da je dala korektnu ponudu Sindikatu.
-Naš prijedlog je da povećamo platu za pet posto i imajući u vidu da se plata zaposlenih povećala još ranije za dva posto, to bi bilo ukupno sedam posto od početka godine – izjavio je ranije gradonačelnik Nišić.

 


(FENA)

Izdvojeno