bdf.brcko@gmail.com

Brčko Distrikt primjer kako se politički predstavnici naroda dogovaraju (oko podjele javnih resursa)

On je rekao da je Brčko distrikt primjer kako to može funkcionisati i da je tamo najmanje političkih kriza, dodajući da je distrikt kondominijum u kojem postoje zajednički interesi i projekti za sve narode, i gdje Republika Srpska ima zapaženu ulogu.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas u Banjaluci da OHR, umjesto što pravi eskalaciju ishitrenim i nametnutim odlukama, treba da pusti narode, entitete, vlade u BiH da se sami dogovaraju, da kreiraju razvojne projekte i zapošljavaju ljude.

“Kad god se počnemo dogovarati, OHR uvijek smisli nešto da napravi neku novu eskalaciju”, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine Brčko distrikta Sinišom Milićem.

Stevandić je naglasio da stabilnost BiH i bolji privredni ambijent u principu kreira unutrašnji dijalog, te ocijenio da je nova era odnosa u BiH počela jučerašnjom zajedničkom sjednicom dvije entitetske vlade.

On smatra da velike krize kao što je recesija u EU i sukob u Ukrajini neće uticati na mir, stabilnost i odnose među narodima i entitetima u BiH, te da bi bolje odnose, deeskalaciju situacije u BiH, kao i svaki dogovor vlada, entiteta i naroda, mogli poremetiti oni koji nemaju dejtonskih principa sadržanih u sebi, a to su OHR i drugi strani uticaji.

“Poruka treba biti da puste narode, entitete, vlade, da se sami dogovaraju, kreiraju razvojne projekte, zapošljavaju ljude, a ne da prave eskalaciju ishitrenim i nametnutim odlukama i OHR-a i Ustavnog suda”, istakao je Stevandić.

On je rekao da je Brčko distrikt primjer kako to može funkcionisati i da je tamo najmanje političkih kriza, dodajući da je distrikt kondominijum u kojem postoje zajednički interesi i projekti za sve narode, i gdje Republika Srpska ima zapaženu ulogu.

Stevandić je naveo da sa predsjednikom Skupštine Brčko distrikta Sinišom Milićem danas razgovarao o raznim temama, o svim zajedničkim projektima na korist svih naroda u distriktu bez obzira na to kojem entitetu pripadaju i glasaju, kao i o tome kako da se unapredi rad kancelarije Vlade Republike Srpske u Brčko distriktu.

Milić je naveo da se potreba koordinisanja zajedničkih politika ogleda u tome što je Brčko distrikt kondominijum ili zajedničko vlasništvo dva entiteta, a posebno u oblastima gdje Srpska ima i direktne nadležnosti, kao što su određeni zakoni koji se direktno primjenjuju na prostoru distrikta kada je riječ o državljanima Republike Srpske.

“Otuda i potreba da primjenjujemo naše aktivnosti. Podsjetiću da je zahvaljujući angažmanu i Vlade i Narodne skupštine Srpske izjednačen položaj višečlanih porodica koje žive u Brčko distriktu kada je riječ o davanju pomoći za njih, uz uslov da su državljani Republike Srpske”, rekao je Milić i naveo još neke zakone Srpske koji se direktno primjenjuju kao što su Zakon o PIO, Zakon o osnovnim pravima boračkih kategorija.

On je dodao da je razgovarano i o unapređenju rada Kancelarije Vlade Republike Srpske u Brčkom tako da bude na korist ne samo građanima distrikta sa državljanstvom Srpske, nego i institucijama distrikta.

Milić je istakao da jučerašnja sjednica vlada dva entiteta predstavlja snažnu političku poruku koja će doprinijeti stabilizaciji odnosa i na prostoru Brčkog distrikta i istakao da je distrikt, u okviru svojih nadležnosti, spreman dati svoj doprinos deeskalaciji situacije na prostoru BiH i tome da ne bude blokada razvojnih projekata, kao ni zastoja u razvoju.

 

Izvor: oslobođenje.ba

Izdvojeno