bdf.brcko@gmail.com

Brčko Distrikt primjer kako se politički predstavnici naroda dogovaraju (oko podjele javnih resursa)

On je rekao da je Brčko distrikt primjer kako to može funkcionisati i da je tamo najmanje političkih kriza, dodajući da je distrikt kondominijum u kojem postoje zajednički interesi i projekti za sve narode, i gdje Republika Srpska ima zapaženu ulogu.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas u Banjaluci da OHR, umjesto što pravi eskalaciju ishitrenim i nametnutim odlukama, treba da pusti narode, entitete, vlade u BiH da se sami dogovaraju, da kreiraju razvojne projekte i zapošljavaju ljude.

“Kad god se počnemo dogovarati, OHR uvijek smisli nešto da napravi neku novu eskalaciju”, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine Brčko distrikta Sinišom Milićem.

Stevandić je naglasio da stabilnost BiH i bolji privredni ambijent u principu kreira unutrašnji dijalog, te ocijenio da je nova era odnosa u BiH počela jučerašnjom zajedničkom sjednicom dvije entitetske vlade.

On smatra da velike krize kao što je recesija u EU i sukob u Ukrajini neće uticati na mir, stabilnost i odnose među narodima i entitetima u BiH, te da bi bolje odnose, deeskalaciju situacije u BiH, kao i svaki dogovor vlada, entiteta i naroda, mogli poremetiti oni koji nemaju dejtonskih principa sadržanih u sebi, a to su OHR i drugi strani uticaji.

“Poruka treba biti da puste narode, entitete, vlade, da se sami dogovaraju, kreiraju razvojne projekte, zapošljavaju ljude, a ne da prave eskalaciju ishitrenim i nametnutim odlukama i OHR-a i Ustavnog suda”, istakao je Stevandić.

On je rekao da je Brčko distrikt primjer kako to može funkcionisati i da je tamo najmanje političkih kriza, dodajući da je distrikt kondominijum u kojem postoje zajednički interesi i projekti za sve narode, i gdje Republika Srpska ima zapaženu ulogu.

Stevandić je naveo da sa predsjednikom Skupštine Brčko distrikta Sinišom Milićem danas razgovarao o raznim temama, o svim zajedničkim projektima na korist svih naroda u distriktu bez obzira na to kojem entitetu pripadaju i glasaju, kao i o tome kako da se unapredi rad kancelarije Vlade Republike Srpske u Brčko distriktu.

Milić je naveo da se potreba koordinisanja zajedničkih politika ogleda u tome što je Brčko distrikt kondominijum ili zajedničko vlasništvo dva entiteta, a posebno u oblastima gdje Srpska ima i direktne nadležnosti, kao što su određeni zakoni koji se direktno primjenjuju na prostoru distrikta kada je riječ o državljanima Republike Srpske.

“Otuda i potreba da primjenjujemo naše aktivnosti. Podsjetiću da je zahvaljujući angažmanu i Vlade i Narodne skupštine Srpske izjednačen položaj višečlanih porodica koje žive u Brčko distriktu kada je riječ o davanju pomoći za njih, uz uslov da su državljani Republike Srpske”, rekao je Milić i naveo još neke zakone Srpske koji se direktno primjenjuju kao što su Zakon o PIO, Zakon o osnovnim pravima boračkih kategorija.

On je dodao da je razgovarano i o unapređenju rada Kancelarije Vlade Republike Srpske u Brčkom tako da bude na korist ne samo građanima distrikta sa državljanstvom Srpske, nego i institucijama distrikta.

Milić je istakao da jučerašnja sjednica vlada dva entiteta predstavlja snažnu političku poruku koja će doprinijeti stabilizaciji odnosa i na prostoru Brčkog distrikta i istakao da je distrikt, u okviru svojih nadležnosti, spreman dati svoj doprinos deeskalaciji situacije na prostoru BiH i tome da ne bude blokada razvojnih projekata, kao ni zastoja u razvoju.

 

Izvor: oslobođenje.ba

Izdvojeno

Mrtve ribe plove mrtvom rijekom u mrtvom gradu koji se zove Brčko

Odavno smo u Brčkom shvatili da nas u ovom gradu ne smije ništa iznenaditi ili, što bi Sidran rekao ,, ...svikao sam na čuda,...

Trenutno nema alternative dr. Nišiću na mjestu gradonačelnika Brčko Distrikta BiH!

Bilo bi krajnje neozbiljno i maliciozno ocjenjivati rad nove/stare vlade na čelu sa dr. Nišićem apstrahirajući od konteksta u kojem je ta vlast formirana...

KO TO BRANI, A KO NAPADA BRČKO DISTRIKT BIH?

Mada je već odavno jasno da je javna riječ u Brčkom izgubila svaki smisao, ipak je teško pasivno posmatrati ovu rašomonijadu (različita viđenja) oko...

Nije kriv Dodik što pravi svoju državu, krivi su Bošnjaci/Bosanci što su mu prepustili Bosnu

Bošnjaci, većinski muslimani, ovih dana obilježavaju Bajram hadža i kurbana. U skladu s naredbom, oni koji su u mogućnosti hodočaste u Mekku i obavljaju...

Može se kad se hoće: Brčanski Apelacioni sud stavio van snage Zakon o izmjenama Zakona o platama sudija i tužilaca

Apelacioni sud Distritka na sjednici održanoj 16.05. 2023. donio je presudu kojom se stavlja van snage Zakon i izmjenama i dopunama Zakona o platama...

Milić: ,,Ono što je za vas (Bošnjake) loše, za mene je dobro, što je vama (Bošnjacima) dobro, meni nije,’’

Po ko zna koji put pokazalo se da sve ono što se radi u Brčko Distriktu dvadeset i nešto godina, sa ciljem implementacije Mirovnog...

PLATI IM, GRADONAČELNIĆE, SAMO NEKA TE NE SAVJETUJU!

Novi gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić je sa nekoliko poteza iskazao pristojnu političku i opštu kulturu, te široku otvorenost za saradnju, što je naišlo...

Da li je moguće da se u Brčko Distriktu građani ne mogu slobodno nacionalno izjašnjavati, moguće je??

Kako javljaju mediji "Ševal Memić iz Brčkog - Bosanac u Brčko Distriktu BiH vodi bitku s vjetrenjačama. U matičnom uredu su mu odbili izdati...