bdf.brcko@gmail.com

Miodrag Todorović vraća se na mjesto direktora Fonda zdravstvenog osiguranja uz obeštećenje

Apelacioni sud Brčko distrikta BiH je dana 23.05.2023. godine potvrdio presudu Osnovnog sud Brčko distrikta BiH kojom je kao nezakonita poništena Odluka upravnog odbora Fonda zdravstvenog osiguranja o smjeni direktora Fonda Miodraga Todorovića, te je Fondu naloženo da Miodraga Todorovića vrati na radno mjesto direktora, kao i da mu na ime naknade štete isplati plate za period od dana nezakonite smjene pa do povratka na posao.

Iz Zajedničke advokatske kancelarije„Milićević Darko & Fazlić Mirza“ iz Brčkog, koja je u ovom postupku zastupala Miodraga Todorovića, potvrđeno nam je da su zaprimili presudu Apelacionog suda Brčko distrikta BiH kojom je pravosnažno presuđeno u korist bivšeg-sadašnjeg direktora Fonda.

Osim što su sudovi u Brčko distriktu utvrdili da je smjena Miodraga Todorovića bila nezakonita, takvim postupanjem upravnog odbora Fonda nastupila je značajna materijalna šteta za Fond, koja bi u konačnom mogla iznositi i do 100.000 KM, a koju štetu će u konačnom snositi poreski obveznici Brčko distrikta BiH.

Ohrabrujuće je da je ovom odlukom sud sankcionisao do sada uobičajene političke smjene i time stao u kraj dosadašnjoj praksi nezakonitih smjena po stranačkoj osnovi tj. pripadnosti određenoj političkoj partiji.

Ovo je jedan od najbitnijih predmeta u zadnjih 20 godina sa kojim je prvi put zaustavljena politička bahatost i smjena nepovoljnih kadrova a koja će kao šablon u sudskom spisu poslužiti i narednim sličnim pokušajima nelegalne političke smjene političko nepogodnih kadrova odnosno građanna Brčko

 

Postavlja se ključno pitanje tko će snositi najveću odgovornost zbog isplate vrtoglave cifre novca  uz zatezne sudske kamate i troškove iz džepa građana Brčko distrikta BiH. Političke partije ili pojedinci?

Ili će jednostavno istražne Institucije i dalje dopustiti da se političari bahate i sprovode svoje lične interese na štetu građana odnosno budžeta Brčko distrikta BiHukoliko slični slučajevi i situacije završe sudskim postupkom!?

 

Izvor: times.ba; InfoBrčko

 

 

Izdvojeno