bdf.brcko@gmail.com

Upitne diplome za više od 100 službenika u obrazovnim institucijama Brčko Distrikta

Od oko 1.200 zaposlenika samo u Odjeljenju za obrazovanje Brčko distrikta više od 100 zaposlenih je angažovano sa upitnim diplomama, saznaje Inforadar.

Uvidom u Registar zaposlenih, u Odjeljenju za obrazovanje Brčko distrikta, sporne diplome su  izdale visokoškolske ustanove u BiH koje u trenutku izdavanja tih diploma nisu bile upisane u registar pri Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta – odnosno nisu bile akreditovane.

Okvirni zakon o visokom obrazovanju u BiH (Službeni glasnik BiH 59/07) http://hea.gov.ba/Dokumenti/Zakoni-propisi/?id=105, kojim je osnovana Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, između ostalog, članom 54 propisuje: “Nadležni državni organi, te drugi organi i organizacije u BiH će, u svrhu zaposlenja ili javne funkcije, priznavati samo one akademske stepene i diplome koje izdaju akreditovane visokoškolske ustanove.”

Odgovor/ mišljenje iz Ministarstva civilnih poslova BiH

Damjan Dundžić, asistent koordinatora na projektu UG Demos Brčko, u razgovoru za Inforadar ističe da je u proteklom periodu došlo do hiperprodukcije kadrova koja je u velikoj mjeri povezana sa koruptivnim radnjama raznih interesnih grupa, počevši od političkih partija pa do rodbinskih veza i nekih grupa koje prodaju radna mjesta za novac.

“Mislim da se može reći da je javni sektor preplavljen ljudima sa diplomama koje su u najmanju ruku diskutabilne. Upravo takav princip i nepoštovanje Zakona kojeg smo donijeli nivou BiH tjera mlade ljude iz države”, upozorava on.

Podatke o upitnim diplomama potvrdilo je Udruženje građana “Demos” Brčko koje je analiziralo Registar zaposlenih lica u ovoj lokalnoj zajednici, javno dostupnog na https://eprim.bdcentral.net/sr/srrzl/ te liste akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, javno dostupne na http://hea.gov.ba/akreditacija_vsu/Default.aspx.

NVO “Stop neakreditovanim visokoškolskim ustanovama” unazad dvije godine se bavi problemom visokog obrazovanja u Brčko distriktu i u momentu kada su pokrenuli svoju kampanju uz podršku CCI, u registru Odjeljenja za obrazovanje nije bilo visokoškolskih ustanova koje su upisane u Državni registar visokoškolskih ustanova u BiH.

Prva upisana je Visoka škola Empirica 17.6.2021. godine, a nakon toga Internacionalni univerzitet i Evropski univerzitet 04.02.2022. godine. U registru Odjeljenja je još 5 dislociranih odjeljenja, čiji rad je, prema istraživanjima navedene organizacije, sa mnogo problema i kontroverzi. Dislocirano odjeljenje Univerziteta u Sarajevu već dvije godine je ugašeno, što je zvanično potvrđeno iz Sarajeva, dok u aktima ostalih matičnih VŠU nema adresa u Brčko distriktu, a nisu ni u rješenjima o akreditaciji ubuhvaćena istim.

Odgovor Agencije za razvoj visokog obrazovanja

“Naš stav je da su upitne diplome više desetina službenika u javnim ustanovama Brčko distrikta. Kako su do institucionalnog akreditovanja, bez sumnje i Internacionalni i Evropski univerzitet izdavali diplome i 2021. godine i unazad kada su po važećim zakonskim propisima trebali biti akreditovani, njihove diplome su pod upitnikom. Da su kojim slučajem svršeni studenti namjeravali nastaviti školovanje npr. na Univerzitetu u Sarajevu to ne bi mogli učiniti, jer bi bili odbijeni (dokumenti građanina kao ilustracija).

 

Odgovor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu

Da se prilikom konkursa kandidat koji nije primljen žalio na odluku ako je primljen recimo kandidat sa diplomom Internacionalnog, Evropskog, Slobomir P. univerziteta, ITEPA, Visoke škole iz Prijedora i drugih, sud bi poništio taj konkurs. Ne možemo precizirati broj zaposlenih u javnim ustanovama  sa upitnom diplomom, jer u Registru nije navedena VŠU na kojoj su studirali”, kazao je za InfoRadar Ljubinko Đurić, projekt koordinator CCI.

Privatne visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini našle su se u centru skandala, nakon što su sigurnosne agencije krajem februara uhapsile više osoba i pretresle nekoliko privatnih univerziteta širom zemlje, pod sumnjom da su nezakonito izdavali fakultetske diplome. Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA) je objavila da su tokom pretresa u devet visokoškolskih ustanova i u stambenim objektima devet osoba otkrili 75 sumnjivih studentskih dosjea i pronašli gotovo 82.000 eura. Pretresi su vršeni na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara. U akciji imenovanoj kao “Klasteruhapšeno je 11 osoba.

Najmanje dva člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH bili su u komisijama za ocjenjivanje i reviziju kvaliteta i davanje preporuka o akreditaciji visokoškolskih ustanova koje su predmet istražnih organa u akciji „Klaster“. Inače, u Upravnom odboru Agencije je i Nedeljko Stanković koji je vlasnik dva privatna univerziteta – Evropskog univerziteta u Brčkom koji je predmet istrage i Evropskog univerziteta Kallos u Tuzli. Njegovo imenovanje bilo je sporno jer je ukazivalo na sukob interesa.

„Poslednjih mjeseci smo zabrinutiji nego inače, kada je u pitanju visoko obrazovanje, ne samo u RS, već i na nivou BiH. Suočeni smo prvo sa onim, na što smo prvi i ukazali, a to je nepriznavanje diploma stečenih u BiH u susjednoj Hrvatskoj, kao i u Sloveniji. Zatim je u januaru izbila afera sa kupovinom diploma, a čak pet visokoškolskih ustanova indirektno ili direktno pominju se u tom kontekstu. Još nema naznaka da su razotkrivene razmjere te afere i to je ono što nas najviše brine. Smatramo da nadležni za visoko obrazovanje na entitetskom, a ni na nivou BiH ne bi trebali čekati istražne organe i njihove rezultate, već da samo preduzmu potrebno, zato što smo više nego sigurni da su znali da postoje brojne anomalije u visokom obrazovanju i nezakonitosti””, saopštili su iz NGG “Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome”.

Udruženja građana “Demos” provodi projekat “NE korupciji u zapošljavanju u javnom sektoru Brčko distrikta BiH” u saradnji sa CCI uz finansijsku podršku USAID-a.

 

Izvor: infiradar.ba

Izdvojeno

Mrtve ribe plove mrtvom rijekom u mrtvom gradu koji se zove Brčko

Odavno smo u Brčkom shvatili da nas u ovom gradu ne smije ništa iznenaditi ili, što bi Sidran rekao ,, ...svikao sam na čuda,...

Trenutno nema alternative dr. Nišiću na mjestu gradonačelnika Brčko Distrikta BiH!

Bilo bi krajnje neozbiljno i maliciozno ocjenjivati rad nove/stare vlade na čelu sa dr. Nišićem apstrahirajući od konteksta u kojem je ta vlast formirana...

KO TO BRANI, A KO NAPADA BRČKO DISTRIKT BIH?

Mada je već odavno jasno da je javna riječ u Brčkom izgubila svaki smisao, ipak je teško pasivno posmatrati ovu rašomonijadu (različita viđenja) oko...

Nije kriv Dodik što pravi svoju državu, krivi su Bošnjaci/Bosanci što su mu prepustili Bosnu

Bošnjaci, većinski muslimani, ovih dana obilježavaju Bajram hadža i kurbana. U skladu s naredbom, oni koji su u mogućnosti hodočaste u Mekku i obavljaju...

Može se kad se hoće: Brčanski Apelacioni sud stavio van snage Zakon o izmjenama Zakona o platama sudija i tužilaca

Apelacioni sud Distritka na sjednici održanoj 16.05. 2023. donio je presudu kojom se stavlja van snage Zakon i izmjenama i dopunama Zakona o platama...

Milić: ,,Ono što je za vas (Bošnjake) loše, za mene je dobro, što je vama (Bošnjacima) dobro, meni nije,’’

Po ko zna koji put pokazalo se da sve ono što se radi u Brčko Distriktu dvadeset i nešto godina, sa ciljem implementacije Mirovnog...

PLATI IM, GRADONAČELNIĆE, SAMO NEKA TE NE SAVJETUJU!

Novi gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić je sa nekoliko poteza iskazao pristojnu političku i opštu kulturu, te široku otvorenost za saradnju, što je naišlo...

Da li je moguće da se u Brčko Distriktu građani ne mogu slobodno nacionalno izjašnjavati, moguće je??

Kako javljaju mediji "Ševal Memić iz Brčkog - Bosanac u Brčko Distriktu BiH vodi bitku s vjetrenjačama. U matičnom uredu su mu odbili izdati...