bdf.brcko@gmail.com

Ko i kako vlada u Brčko Distriktu: Stanje u oblasti sporta nikada nije bilo gore

Stanje u oblasti sporta na području Brčko distrikta BiH nikada nije bilo gore. Posljednji javni poziv za dodjelu sredstava nije dobio potrebnu podršku na sjednici lokalne Vlade, što ponovo dovodi pred gašenje veliki broj klubova. Dugogodišnji problem sa finansiranjem sporta sada je kulminirao.

Mirko Zečević Tadić član je Jedinstva iz Brčkog, petoplasirane ekipe u protekloj sezoni Premijer lige BiH, koja slovi za jednu od najboljih na svijetu u ovom sportu. Unatoč svim tim uspjesima, njegov klub je pred gašenjem, jer nema podršku grada.

„Bilo je prijedloga da se uradi neki zakon ili pravilnik, da se osobama koje ostvare određene uspjehe u svom sportu – na evropskim ili svjetskih prvenstvima, olimpijadi, paraolimpijadi – da neka nagrada ili stipendija, a istovremeno da Vlada Distrikta i naše ministarstvo podnese trošak njihovog takmičenja“, objašnjava ovaj najuspješniji sportista sa invaliditetom u Brčkom za 2022. godinu.

Shodno situaciji, Mirko je, kao veliki broj bh. talenata, pristao da zaigra za reprezentaciju Hrvatske u sjedećoj odbojci. U međuvremenu, javni poziv za finansiranje projekata u oblasti sporta i kulture nije uspješno proveden, te se za nagomilane dugogodišnje probleme sada traže neka nova rješenja.

„Cilj nam je da oformimo jednu interresornu grupu da napokon izdvojimo to iz Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, jer nadležni šef kaže da oni nemaju adekvatan kadar da odgovori potrebama, pa tako nam DIF-ovci tumače pravo i pravne propise“, kaže Abdulah Iljazović, zastupnik SBiH u Skupštini Distrikta.

Izjavu od nadležnog šefa Odjeljenja brčanske Vlade nismo uspjeli dobiti. Javni poziv je ranije izazvao veliko nezadovoljstvo među brojnim klubovima i sportistima, čiji projekti nisu prihvaćeni zbog navodno tehničkih stvari.

„Objavljeni su preliminarni rezultati. Nakon toga je ostavljen rok za prigovore i otkud vi znate kako će to nakon prigovora završiti?“, pita Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredu, sport i kulturu.

A završilo je na najgori mogući način. Ponovo bez prijeko potrebnih i traženih sredstava koja klubovima i sportistima znače opstanak. Ne dešava se to samo na lokalnom nivou. Bez strateške podrške su najuspješniji bh. sportisti i ambasadori u svijetu, kao, recimo, košarkaška reprezentacija BiH, koja uskoro kreće u borbu za Olimpijske igre, nogometašice SFK 2000, koje redovno igraju kvalifikacije za Ligu prvaka, te brojni drugi sportisti i sportski kolektivi.

federalna.ba

Izdvojeno