bdf.brcko@gmail.com

Par mjeseci nakon otkrivanja ovako izgleda spomenik civilnim žrtvama rata u Brčkom

Nedavno su tadašnji gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić sa zamjenikom Antom Domićem, predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem i supervizorom za Brčko distrikt BiH Jonathanom Mennutijem svečano otkrili Spomenik civilnim žrtvama rata u Brčkom u periodima stradanja 1939-1945. i 1992-1995. godine, javlja Anadolija.

“Nije nam bila primarna želja da pokažemo drugima da smo jedinstven primjer, već da gradimo istinske osjećaje zajedništva i jednog korektnog odnosa prema svakome ko je civilna žrtva rata. Želim da ovaj spomenik, u vremenu koje je pred nama, bude u funkciji iskazivanja poštovanja prema civilnim žrtvama rata, i nadam se da će ljudi dolaziti na ovaj prostor i promišljati o svim negativnim posljedicama sukoba ili promišljati o tome koliko je značajan ljudski život i ljudsko dostojanstvo kako bismo se na ovom mjestu mogli odgajati i učiti naše generacije da nikada ne dozvole da se slična zla ponove onima koji će živjeti u Brčkom i poslije nas” tom prilikom se govorilo.

Pogledajte kako danas, par mjeseci nakon otkrivanja spomenika i ovakvih svečanih  riječi, izgleda spomenik civilnim žrtvama rata u Brčkom, na sramotu svih nas. Nas koji smo legalizirali izgradnji ovoga spomenika i nas koji smo šutke legitimirali taj čin. Ove slike najbolje svjedoče kakav je naš odnos spram civilnih žrtava rata u Brčkom.

 

 

Izdvojeno