bdf.brcko@gmail.com

Američki bombarderi izvršili prelet iznad Bosne i Hercegovine

Dva B-1B Lancer bombardera Zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država danas su izvršili niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u Bosni i Hercegovini kao znak čvrstog partnerstva između Sjedinjenih Država i Oružanih snaga BiH (OSBiH), prenosi N1.

Dva B-1B Lancer bombardera Zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Bombarderi su preletjela Sarajevo.

Događaju je prisustvovao i određeni broj zvaničnika. Između ostalog, prisustvovao je član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, kao i američki ambsador u BiH Michael Murphy.

(Foto: Slobodna Bosna/Samir Saletović)

Kako je ranije saopćeno iz Ambasade SAD Bombarderi B-1B stacionirani su u britanskoj bazi RAF Fairford u sklopu posljednjeg ciklusa operacije Udarna grupa bombardera (Bomber Task Force). Misije u sklopu ove operacije omogućavaju zrakoplovcima da, kako su istakli, kontinuirano provode hitne operacije širom svijeta sa ciljem održanja globalne stabilnosti i sigurnosti, omogućavajući jedinicama da se upoznaju sa operacijama u raznim regionima.

(Foto: Slobodna Bosna/Samir Saletović)

Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa koji od svih letjelica u zrakoplovstvu može nositi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila. Višenamjenski B-1B je okosnica američkih snaga za dalekometno djelovanje. Sposoban je u kratkom roku koristiti velike količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gdje u svijetu, bilo kada.

Izdvojeno