bdf.brcko@gmail.com

Stara narodna kaže: VLAST OBRAZA NEMA, A GUZICI SE NE BOJI

Primaklo se i vrijeme rebalansa budžeta. Kažu znalci da je suficit preko 30 miliona maraka.

Ne poznavajući situaciju pomislio bi čovjek da se radi i gradi na sve strane. Međutim, istina je sasma drugačija. Suficit je nastao kao rezultat ogromne inflacije, u vremenu ekstra profita koji niko ne kontrolira, te se crno ispod nokata slilo u džepove pojedinaca, a usput i malo nešto zapalo državi za suficit.

Jedan pokvarenjak za 1.maj izjavi, citiram:

„U posljednjim godinama radnička prava i socijalni položaj radnika u značajnoj mjeri su unaprijeđeni. To je i razlog zbog kojeg na ulicama naših gradova nismo gledali radničke prosvjede ili imali štrajkove“.

U Brčkom imamo i prosvjede i štrajkove, i opet nikom ništa.

Radnici traže veće plate, a vlast mudro šuti.

Tokom prethodne godine vlast nije učinila niti jedan potez da pomogne svojim građanima u inflaciji koja je divljala. Pardon, jeste, bilo je onih 50 markica za električnu energiju, što jest jest.

Ne može se reći da nisu ni plate rasle. Ruku na srce 2 % nije ništa, ali kada na to dodate da su podigli nivo neoporezivog dijela dohotka na 1200 markica, neko je to ipak osjetio. To što su ove mjere najviše pomogle onim sa velikim platama nije do vlasti, nego do neukog puka.

Jedna izjava mi je posebno zaparala uho….NE MOŽE VLAST POVEĆAVATI PLATE SAMO RADNICIMA U UPRAVI, MORA SE MISLITI I NA DRUGE KORISNIKE BUDŽETA. Pa evo gledam i ne mogu vjerujem koliko je brige i pomoći usmjereno za one na birou za nezaposlene, penzionere i druge socijalne kategorije. Skoro pa ništa, ustvari ama baš ništa.

Stara narodna izgleda odlično opisuje i staru i novu vlast :

OBRAZA NEMA, A GUZICI SE NE BOJI.

„Nepošteni građanin“

Izdvojeno