bdf.brcko@gmail.com

Brčko dobija dvije nove srednje škole

Unatoč činjenici da je Zakonom o obrazovanju u Distriktu predviđeno da ovdašnje škole djeluju kao zasebne Javne ustanove, do ovog momenta brčanska izvršna i zakonodavna vlast u ovom pravcu nije učinila dovoljno kako bi škole istinski bile Javne ustanove.

Navedeno će biti jedan od prioriteta u radu resornog odjeljenja brčanske Vlade, što podrazumjeva i razdvajanje, odnosno formiranje, dvije nove srednje škole u Distriktu.

Formalno u svom nazivu, petnaest osnovnih i četiri srednje škole u Distriktu imaju prefiks Javna ustanova, mada to faktički nisu. Više je faktora zbog kojih to do sada nije praktično realizovano, no za resorno odjeljenje brčanske Vlade u buduće je to jedan od prioriteta.

„Prva faza bi trebala obuhvatiti četiri srednje škole kao i obdaniše „Naša djeca“, koji bi najkasnije, tokom naredne godine trebale, kroz realizaciju kompletne procedure, i praktično biti u statusu Javnih ustanova“, rekao je šef Odjeljenja za obrazovanje brčanske Vlade Zoran Bulatović.

“Dobijanje statusa Javnih ustanova bi praktično značilo da će Odjeljenje i brčanska Vlada, zadržati određen nivo kontrolnih mehanizama. Istovremeno bi sav finansijsko-operativni rad se provodio unutar samih škola, zašto bi odgovornost imao menadžment ovih ustanova“, precizirao je Bulatović.

Dobijanjem ovakvog statusa škole bi imale potpunu samostalnost, osim zakonodavnog i dijela nadzora, te kontrole, što bi ostalo na nivou odjeljenja, odnosno Vlade.

„U takvoj situaciji škole bi potpuno samostalno provodile nabavke, potom proces zapošljavanja, odnosno da vode svoje kompletno poslovanje kao i sva druga Javna preduzeća i ustanove u Distriktu“, ističe Bulatović.

Prije prelaska u praktičnu fazu osnivanja potrebno je pronaći najefikasnije i najekspeditivnije zakonsko rješenje za realizaciju navedenog.

„Analiza je pokazala da uz male korekcije Zakona o pravnim licima Distrikta, se mogu stvoriti adekvatne pretpostavke za zaživljavanje škola kao Javnih ustanova. Upravo se radi u ovom pracvu kako bi škole bile izdvojene iz Odjeljenja za obrazovanje“, rekao je jedan od najvećih zagovornika nevedene reorganizacije, zastupnik u ovdašnjoj Skupštini i predsjednik brčanskog PDP-a Siniša Golić.

Pitanje koje se još usaglašava je sam nadzor nad školama kao Javnim ustanovama.

„Ovo je donekle specifično, jer se svi slažemo da Upravni odbori, s obzirom na brojnost škola, ne bi bili dobro, odnosno isplativo rješenje. Intenzivno se razgovara na ovu temu i siguran sam da ćemo vrlo brzo precizno definisati i ovo pitanje“, apostrofira Golić.

Namjera je, slažu se i Bulatović i Golić, da do početka školske 2024-25., ne samo srednje škole i obdanište profunkcionišu kao Javne ustanove, već i da se formiraju dvije nove srednjoškolske ustanove.

„Intencija je da trenutnu Muzičku školu formiramo kao Javnu ustanovu u čijem će sastavu, pored sadašnje Osnovne, funkcionisati i Srednja muzička škola. Takođe nam je namjera da iz sadašnje Poljoprivredno-mediciske škole, načinimo dva zasebna subjekta, odnosno Poljoprivrednu i Medicinsku školu”, naglašava Zoran Bulatović.

Kad je riječ o zakonodavnom segmentu Siniša Golić dodaje da se pomenute opcije razmatraju i unutar skupštinskih tijela.

„Razgovaramo o tome koje su prednosti, a koji eventualno nedostaci kod namjere o razdvajanju, odnosno formiranju dvije nove srednje škole. Lično mislim da će preovladati argumentacija po kojoj će biti Srednja muzička škola, te zasebno funkcionisti srednja Medicinska škola u Brčkom“, zaključio je Siniša Golić.

Prema svemu rečenom, za očekivati je da oba pomenuta procesa budu okončana tokom naredne godine.

 

 

(radiobrcko.ba)

Izdvojeno

Mrtve ribe plove mrtvom rijekom u mrtvom gradu koji se zove Brčko

Odavno smo u Brčkom shvatili da nas u ovom gradu ne smije ništa iznenaditi ili, što bi Sidran rekao ,, ...svikao sam na čuda,...

Trenutno nema alternative dr. Nišiću na mjestu gradonačelnika Brčko Distrikta BiH!

Bilo bi krajnje neozbiljno i maliciozno ocjenjivati rad nove/stare vlade na čelu sa dr. Nišićem apstrahirajući od konteksta u kojem je ta vlast formirana...

KO TO BRANI, A KO NAPADA BRČKO DISTRIKT BIH?

Mada je već odavno jasno da je javna riječ u Brčkom izgubila svaki smisao, ipak je teško pasivno posmatrati ovu rašomonijadu (različita viđenja) oko...

Nije kriv Dodik što pravi svoju državu, krivi su Bošnjaci/Bosanci što su mu prepustili Bosnu

Bošnjaci, većinski muslimani, ovih dana obilježavaju Bajram hadža i kurbana. U skladu s naredbom, oni koji su u mogućnosti hodočaste u Mekku i obavljaju...

Može se kad se hoće: Brčanski Apelacioni sud stavio van snage Zakon o izmjenama Zakona o platama sudija i tužilaca

Apelacioni sud Distritka na sjednici održanoj 16.05. 2023. donio je presudu kojom se stavlja van snage Zakon i izmjenama i dopunama Zakona o platama...

Milić: ,,Ono što je za vas (Bošnjake) loše, za mene je dobro, što je vama (Bošnjacima) dobro, meni nije,’’

Po ko zna koji put pokazalo se da sve ono što se radi u Brčko Distriktu dvadeset i nešto godina, sa ciljem implementacije Mirovnog...

PLATI IM, GRADONAČELNIĆE, SAMO NEKA TE NE SAVJETUJU!

Novi gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić je sa nekoliko poteza iskazao pristojnu političku i opštu kulturu, te široku otvorenost za saradnju, što je naišlo...

Da li je moguće da se u Brčko Distriktu građani ne mogu slobodno nacionalno izjašnjavati, moguće je??

Kako javljaju mediji "Ševal Memić iz Brčkog - Bosanac u Brčko Distriktu BiH vodi bitku s vjetrenjačama. U matičnom uredu su mu odbili izdati...