bdf.brcko@gmail.com

Godišnjica masakra na Kapiji u Tuzli

Na današnji dan prije tačno 28 godina izvršen je masakr nad tuzlanskom mladosti. Granata ispaljena sa Ozrena, sa položaja Vojske Republike Srpske, pala je u sami centar Tuzle i ubila 71, a ranila više od 200 osoba.

Majke, očevi, porodica, prijatelji ubijenih mladih Tuzle – okupili su se jutros na vječnom prebivalištu svojih voljenih, u Aleji mladosti.

Obilježavanje godišnjice nastavljeno je komemoracijom u centru Tuzle u 11 sati, gdje je prisutna i nekolicina političkih zvaničnika, među kojima su i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić i Denis Bećirović.

Denis Hisari / N1

Za stravičan zločin na tuzlanskoj Kapiji pravomoćno je osuđen Novak Đukić, bivši komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, kojem je zbog naredbodavne odgovornosti u masakru nad civilnim žrtvama izrečena kazna od 25 godina dugotrajnog zatvora. Đukiću je u novom postupku izrečena zatvorska kazna od 20 godina zatvora. Đukić je danas penzionisani general VRS-a, nalazi se u Srbiji gdje više godina i izbjegava izdržavanje zaslužene zatvorske kazne.

Prije 28 godina, godine, 25. maja 1995. godine, pripadnici tzv. Vojske Srpske Republike pod komandom ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Novaka Đukića, granatom ispaljenom sa Ozrena na centar Tuzle, na Kapiju, u 20 sati i 55 minuta ubili su sedamdeset i jednu Tuzlanku i Tuzlaka. Prosjek starosti poginulih građana Tuzle je bio oko 24 godine starosti.

Ovaj datum je u bivšoj državi slavljen kao Dan mladosti. Zbog toga je centar grada bio pun mladih ljudi, koji su željeli iskoristiti prvi sunčan dan nakon niza kišnih i barem na nekoliko sati u vrtlogu ratnog ludila “živjeti normalno”.

Danas, tek 28. godina kasnije, ovaj datum proglašen je Danom žalosti u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

Izdvojeno