bdf.brcko@gmail.com

Sjedinjene nacionalne manjine” u Brčko distriktu BiH u okviru projekta “Ljudsko pravo-moje pravo”

Juče se u prostoriji U.G.”Sjedinjene nacionalne manjine” u Brčko distriktu BiH u okviru projekta “Ljudsko pravo-moje pravo” održao okrugli sto. Okrugli sto za cilj imao je jačanje saradnje sa entitetskim vijećem nacionalnih manjina, razmjenu iskustava, trenutnim položajem nacionalnih manjina kao i primjerima dobre prakse.

Pozivu na okrugli sto odazvali su se: Vijeće nacionalnih manjina,Odjeljenje za stručne i administrativne poslove Brčko distrikta BiH, Alija Denjagić-zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH, Misija OSCE-a u Brčko distrikta BiH i članovi U.G. “Sjedinjene nacionalne manjine” Brčko distrikta BiH.

Na samom početku prisutnima se obratila Admira Ramić koja je pozdravila sve prisutne i upoznala ih sa ciljem okruglog stola i projekta “Ljudsko pravo-moje pravo”. O samom projektu “Ljudsko pravo-moje pravo” prisutne je upoznao koordinator projekta Harun Šabanović. U toku svog obraćanja Alija Denjagić istakao je Zakon o nacionalnim manjinama u Brčko distriktu BiH kao i mogućnostima saradnje kako bi se položaj pripadnika nacionalnih manjina poboljšao. Takođe je istakao podršku U.G. “SNM” u samoj izradi spomenutog Zakona.

Ispred Misije OSCE-a istakli su da Zakon o nacionalnim manjinama daje mogućnost da se ide ka očuvanju kulture nacionalnih manjina i da nije dovoljno predstavljen javnosti. Pored toga jedan od prijedloga jeste rad sa mladima koji dolaze iz reda nacionalnih manjina kako bi bili prepoznati u zajednici. Potrebno je usmjeriti mlade iz reda nacionalnih manjina u aktivizam i rad sa mladima, što kroz projekat “Ljudsko pravo-moje pravo” U.G.”Sjedinjene nacionalne manjine” i ostvaruje.

Takođe, jedan od zaključaka je jeste kreiranje analize prioriteta pripadnika nacionalnih manjina u Brčko distriktu BiH.

Iz Odjeljenja za stručne i administrativne poslove najavili su Javni poziv za NVO i UG koji bi trebao biti uskoro objavljen.

Izdvojeno