bdf.brcko@gmail.com

Luka Brčko diže kredit za potrebe održavanja tekuće likvidnosti

Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici razmatrat će odluku o novom kreditnom zaduženju ovog preduzeća kako bi potrebe održavanja tekuće likvidnost
Luka Brčko traži saglasnost za dizanje revolving kredita u iznos od 1.100.000,00 KM  na period od 12 mjeseci

0f7e49a4 dcdb 42f6 8383 e0fe76dd1c43
Prihodi javnog preduzeća „Luka Brčko“ za prva četiri mjeseca ove godine od pretovara roba iznose oko 750.000 KM što je zadovoljavajući rezultat u odnosu na plan. U tom periodu reliziran je pretovar oko 23.000 tona različitih roba.

Direktor javnog preduzeća „Luka Brčko“ Perica Josić za Radio Brčko je pojasnio da je finansijski plan poslovanja Luke Brčko za ovu godinu oko 2,3 miliona KM, a njegova trenutna realizacija iznosi preko 30 posto. On je kazao da se prihodi osim u pretovaru roba ostvaruju i od carinskog i kontejnerskog terminala, kao i od zakupnina. Tokom prva četiri mjeseca Luka je vršila pretovar uglja, željeza i žitarica.

„Zadovoljni smo dobrom realizacijom pretovara roba u prva četiri mjeseca, vodostaj nam je išao na ruku i tu smo realizirali oko 120.000 KM, a izvršili smo pretovar oko 23.000 tona roba“, naveo je Josić.

On je naznačio da je zacrtani plan pretovara raznih roba u Luci Brčko za ovu godinu oko 150.000 tona. Josić je rekao da svi pretovarni kapaciteti Luke rade neometano uz pomoć dvije portalne dizalice i pozadinskom mehanizacijom, tako da ova jedina bosanskohercegovačka luka sve svoje obaveze izvršava u ugovorenim rokovima. On je dodao da je Sava bila plovna od početka godine, te da misli da će tako ostati i u šestom mjesecu s obzirom da postoje konretne najave pretovara roba iz željezare Zenica i cementare Lukavac.

Na pitanje o poslovanju JP „Luka Brčko“  za radio Brčko u narednom periodu Josić je kazao da u narednom periodu kada vodostaj Save opada i ona prestaje biti plovna, očekuje povećanje prihoda po osnovu carinskog i kontejnerskog terminala.

Govoreći o trećoj fazi revitalizacije Luke koja je u toku direktor Josić je napomenuo da ona podrazumijeva mrekonstrukciju pruge i izgradnju pristupne ceste, što teče dobrom dinamikom. Inače, treća faza revitalizacije ovog brčanskog javnog preduzeća na terenu započela je 3. avgusta 2022. godine, a planirani rok za njen završetak je 16 mjeseci.

 

Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine početkom marta 2019 godine usvojila je Odluku o zaduženju Brčko distrikta Bosne i Hercegovine za projekat “Luka Brčko” u iznosu od 10 miliona u dvije tranše.
Zaduženje se prije svega koristi za finansiranje obnovu i optimiziranje cestovnog i željezničkog pristupa Luci Brčko I pripadajuće infrastructure unutar same Luke Brčko.

Ostaje nepoznanica, hoće li biti dovoljna prva tranša u iznosu od 7 miliona eura ili će se iskoristi i druga tranša ili će troškovi za ovaj projekat ići i preko odobrenog iznosa.
Svakako da u fokusu trošenja kreditnih sredstava u cilju što transparentnijeg uključile su se i istražne institucije Brčkog ali Bosne i Hercegovine.

Vlada i Skupština Brčko distrikta BiH su 2009. godine angažovali konsultantsku firmu koja je provela preglede institucionalnog okvira i koja je identifikovala i ocijenila alternativne strukture rukovođenja „Lukom“ Brčko, kao i model vlasništva nad „Lukom“. Rezultat ove studije je Nacrt Zakona o lučkoj upravi kojeg Skupština Brčko distrikta BiH na redovnoj sjednici održanoj u utorak, 10. 7. 2012. godine, nije usvojila.

Ova studija je bila urađena na zahtjev Brčko distrikta BiH i Vijeća ministara BiH, administrirala ju je Svjetska banka, a platio ju je OHR. Studija je ponudila pet koncepata, od kojih je jedan preporučila, a to je razdvajanje lučkog operatera od onog koji upravlja „Lukom“. Ovako ne bi došlo do privatizacije, već bi „Luka“ ostala u vlasništvu Brčko distrikta BiH. Jedan od uslova realizacije ovog projekta jeste donošenje Zakona o lučkoj upravi.

Smisao studije i ove reforme upravljanja „Lukom“ leži u činjenici da je Svjetska banka pripremila 8,5 miliona dolara za rekonstrukciju plovnog puta „Luke“, rekonstrukciju željezničkog kolosijeka i izmještanje kolosijeka iz centra grada. Taj kredit bi se vraćao nakon što bi „Luka“ bila osposobljena i stavljena na tržište i od trenutka kada bi se od koncesione naknade mogao vraćati kredit. Šire gledano, projekat rekonstrukcije „Luke“ Brčko je u sklopu projekta restorizacije rijeke Save, za kojeg je Svjetska banka izdvojila 30 miliona dolara.

skupluka

Kredit koji je Brčko diglo kod EBRD podijeljen je u 4 faze i to: 

Plan korporativnog razvoja

Planirana vrijednost ugovora (EUR).250.000,00 €

Stvarna vrijednost ugovora (EUR)-210.360,00 €

Rekonstrukcija pristupnog puta, rekonstrukcija industrijske željezničke pruge od Luke Brčko do Željezničke stanice Brčko Novo i izgradnja željezničke pruge na dionici kranske staze
Planirana vrijednost ugovora (EUR)5.640.000,00 €
Stvarna vrijednost ugovora (EUR)-5.986.000,66 €
Dodatni radovi:

Vezani tekst: JOSIĆ: UGOVOROM DEFINISANO DA SU PODACI POVJERLJIVI, TUŽILAŠTVO SE UKLJUČILO!?

U SMEĆU SU PARE: KAKO SU SE POVEZALI ODJELJENJE, KOMUNALNO I LUKA BRČKO!?

Potpisan ugovor o opremi za rukovanje lukama
Planirana vrijednost ugovora (EUR)-3.000.000,00 €
Stvarna vrijednost ugovora (EUR)-2.580.000,00 €
Dodatni troškovi za dizalicu 650.000,00 eura.

Odobren grand u iznosu od 3 miliona eura, ostalo će se platiti opet iz kredita, a na teret budžeta distrikta.

Izgradnja Asfaltnog platoa sa odvodnjom padavina
-Planirana vrijednost ugovora (EUR)960.000,00 €
Stvarna vrijednost ugovora (EUR)-803.501,05 €

Konsultantske usluge za nabavku, procjenu trase pruge, podršku u realizaciji projekta i nadzor nad izvođenjem radova
-Planirana vrijednost ugovora (EUR) 550.000,00 €
Stvarna vrijednost ugovora (EUR)- 499.550,00 €
Dodatni troškovi za annex: 400.000,00 Eura

vezani tekst: KOLIKO ĆE NAPLATIT SVOJ RAD MJESEČNO KONSULTANTI JP “LUKA BRČKO”!?KOLIKO ĆE NAPLATIT SVOJ RAD MJESEČNO KONSULTANTI JP “LUKA BRČKO”!?

 

Izvor: InfoBrčko

Izdvojeno