bdf.brcko@gmail.com

Ured disciplinskog tužioca podnio tužbu protiv Dragana Tomaša, sudije Osnovnog suda Brčko distrikta

Ured disciplinskog tužioca (UDT) je na pripremnom ročištu pred Disciplinskom komisijom konstatovao da je podnio tužbu protiv Dragana Tomaša, sudije Osnovnog suda Brčko distrikta, jer je u tri predmeta kasnio sa izradom odluke, predloživši i dokaze, nakon čega je dogovoreno da će glavna rasprava biti održana u junu.

Disciplinski tužilac Asmir Baćevac je pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kazao da je UDT podnio tužbu jer je sudija Tomaš u tri predmeta kasnio sa izradom odluke, nakon čega je predložio da mu se, nakon postupka, izrekne odgovarajuća disciplinska mjera.

On je naveo da se Tomaš tereti za neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije, ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija.

Tuženi Tomaš je ostao kod pismenog odgovora na tužbu, nakon čega je dodao da spori da je kašnjenje bilo neopravdano, s obzirom na njegovo zdravstveno stanje u toku 2021. i 2022. godine.

UDT je za materijalne dokaze predložio dvije anonimne pritužbe, CMS popise predmeta, presude, kao i izjašnjenje sudije Tomaša.

Tuženi Tomaš je za materijalne dokaze predložio izvještaj o trajanju privremene nesposobnosti za rad, specijalistički nalaz privatne specijalističke ordinacije, nalaze psihijatrijske ordinacije, dva podneska koje je uputio predsjedniku suda u kojima ga je upoznao s razlozima zašto je došlo do prekoračenja, kao i da se sasluša kao stranka u postupku.

Nakon što je Disciplinska komisija prihvatila sve dokaze, donesena je odluka da se glavna rasprava održi 9. juna.

 

 

Izvor: detektor.ba

Izdvojeno