bdf.brcko@gmail.com

UG Demos pisalo Vladi: Ne politizovati dodjelu sredstava po javnom pozivu

Povodom posljednjeg javnog poziva Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta, iz UG Demos Brčko danas su se otvorenim pismom obratili Vladi Brčko distrikta, ali i javnosti.

“U posljednjih 15 dana smo imali više od 20 telefonskih poziva i razgovora sa ljudima iz oblasti sporta čiji su klubovi učestvovali na posljednjem javnom pozivu Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH objavljenom 20. 3. 2023., broj predmeta 39-000047/23, broj akta 13-1153PG-0001/23. Nakon objavljene preliminarne liste projekata koji su dobili podršku Komisije zadužene za evaluaciju istih, uslijedilo je javno “negodovanje onih koji nisu dobili finansijsku podršku iz raznih razloga, a razlozi su taksativno navedeni u preliminarnoj listi”, stoji u otvorenom pismu.

“U javnom pozivu je pisalo da nezadovoljni učesnici javnog poziva mogu uložiti žalbu ukoliko smatraju da su oštećeni po bilo kojem osnovu, što su mnogi i uradili, ali konačnu listu odobrenih projekata pomenuto Odjeljenje nije još uvijek objavilo”, kažu iz udruženja građana Demos.

“Prema nezvaničnim informacija koje smo dobili iz više izvora bliskih Vladi Brčko distrikta BiH, pojedini političari nisu zadovoljni rezultatima javnog poziva i ne žele da podrže rad ranije pomenute Komisije čime ponovo potvrđuju poraz pravne države u odnosu na stranačke interese. Podsjetićemo da je upravo aktuelna Vlada podržala raspisivanje javnog poziva i izbor Komisije koja će procjenjivati projektne prijedloge. Ukoliko postoje nezakonitosti u radu pomenute Komisije, sumnja na korupciju bilo kojeg oblika, isti trebaju prijaviti tvrdnje nadležnim organima, argumentovati navode i nadgledati rad istražnih organa koji će raditi po prijavi, a ne blokirati dalji proces dodjele sredstava i svjesno ugrožavati opstanak sportskih klubova i organizacija koja se bave kulturom. Paralelno sa tim procesom, u najkraćem roku treba raspisati novi javni poziv i pružiti šansu organizacijama i klubovima koji nisu dobili sredstva da ponovo apliciraju i isprave nedostatke uočene u prvom javnom pozivu. Na taj način će se problem uspješno riješiti, Vuk će biti sit, a Jagnjad i Prasići na broju”, dodaju u obraćanju iz brčanske nevladine organizacije.

“Pozivamo Vladu Brčko distrikta BiH da ne politizuje dodjelu sredstava po javnom pozivu i, u skladu sa principima pravne države, radi na rješavanju nagomilanih problema u sportu i kulturi Brčko distrikta BiH, upaprijedi pravne akte koji će precizirati oblast dodjele sredstava po javnim poziva sa posebnim akcentom na pravo aplikanata na dopunu dokumentacije i organizuje seminare iz oblasti projektnog menadžmenta za članove komisija kako bi što kvalitetnije procjenjivali pristigle projekte. Takođe, apelujemo da se pravilnikom uredi oblast dodjele donacija jer su one neophodne za razvoj sporta i kulture u našoj zajednici. Civilni sektor je temelj razvoja lokalne zajednice u cjelini i zato vas molimo da zajednički gradimo bolje društvo”, zaključuje se u otvorenom pismu.

 

Is for nula49

Izdvojeno