bdf.brcko@gmail.com

Osnovni sud Brčko distrikta BiH u četiri mjeseca riješio 21.577 predmeta

Predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta Dragan Tomaš izjavio je da je ta institucija u četiri mjeseca ove godine riješila 21.577 predmeta ili 1.271 predmet više u odnosu na isti period u prošloj godini.

On je istakao da je broj neriješenih predmeta manji za 2.490 u odnosu na isti period prošle godine i izrazio zadovoljstvo radom Suda s obzirom da je ovaj uspjeh postignut uprkos činjenici da je za navedeni period bilo troje sudija manje u procesu rada Osnovnog suda.

-Što se tiče naših rezultata smanjili smo zaostatak u odnosu na isti period prošle godine za 1.754 predmeta, a dobili smo 535 predmeta više za prva četiri mjeseca ove godine – rekao je Tomaš.

On je iskoristio konferenciju za novinare da u ime Osnovnog suda podrži aktivnosti na suzbijanju nasilja na internetu koje uz podršku kancelarije OSCE-a provodi Odjeljenje za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta uz asisteniciju brčanske Policije.

Zamjenik predsjednika Osnovnog suda Brčko Selim Karamehić najavio je Sedmicu sudske nagodbe koja će od 15. do 26. maja trajati u tom gradu.

-Suština je da se ubrza proces i da sudovi mogu riješiti sporove saglašnošću volje stranaka ali još uvjek se bježi od sudskih nagodbi kod rješavanja sporova i prošle godine samo deset posto smo riješili na taj način – rekao je Karamehić i pozvao stranke koje su trenutno u sporu da pokušaju iskoristiti i ovu mogućnost.

Iz Osnovnog suda najavili su da će u narednom periodu biti otvoreniji za medije tako što će kvartalno održavati redovne konferencije za novinare.

Izvor: startbih.ba

Izdvojeno